Carlos Garcia: «La meva motivació no era un canvi d'alcaldia a Balaguer»

El nou líder del PSC creu que la lògica dels resultats del 24-M portava el seu partit a l'oposició | Admet tensions internes sobre el pacte de govern amb ERC, i el defensa per la visibilitat que li dóna als socialistes | Apunta que la unitat de l'executiu es trencarà quan toqui votar sobre temes d'independència

Publicat el 21 de juny de 2015 a les 00:00
Actualitzat el 28 de juny de 2015 a les 23:11

Carlos Garcia, actual líder del PSC de Balaguer Foto: Àlvar Llobet


Carlos Garcia va ser el candidat del PSC a les eleccions del 24 de maig. La seva formació va perdre la meitat de regidors, però els pactes post-electorals li han permès entrar a govern amb ERC. Tot i que admet que la seva motivació no era un canvi d'alcaldia a la capital de la Noguera, defensa que el pacte amb els republicans pot redreçar l'economia de la ciutat, encara que els dos partits no tindran punts de trobada en la qüestió nacional.

- Vostè ha estat el candidat del PSC que pitjor resultats ha tret a Balaguer. Què va pensar el 24 de maig a la nit al veure que el seu partit havia perdut la meitat de regidors?

- Em vaig sorprendre, perquè m’esperava uns resultats similars als que havíem tret el 2011. No va ser així, i cal acceptar-ho. El primer que vaig pensar és que nosaltres aniríem a l’oposició perquè CiU i ERC pactarien.

- Què li va fer canviar d’idea?

- A mi res, perquè en cap moment vaig cercar pactes amb cap d’aquests dos partits. Va ser ERC qui va venir a buscar el PSC per aconseguir l’alcaldia.

- Josep Maria Roigé es mereixia perdre l’alcaldia després de la seva gestió?

- No sóc capaç de donar una explicació en aquest sentit.

- No?

- He estat molt desvinculat del que ha passat a Balaguer en aquests darrers anys. A part, jo no vaig ser candidat del PSC perquè que hi hagués un canvi d'alcaldia. No estava motivat per això.

- Per què ho estava, doncs?

- Miri, jo sabia que el PSC de Balaguer tenia dificultats per trobar un candidat que substituís Miquel Aguilà. M’ho van proposar i vaig acceptar, perquè el partit no tenia alternativa. La meva vida estava orientada i no tenia risc laboral, i això és molt important. Vaig decidir fer aquest pas.

- Hi va anar per inèrcia?

- Sí. Algú s'hi havia de posar, perquè no hi havia ningú més.

- Per tant, vostè va ser un candidat que no sabia si l’alcalde de Balaguer ho havia fet bé o malament...

- Sabia el que em deia la gent, però no tenia elements suficients per fer un judici global. El que sí vaig fer va ser mirar els pressupostos i fer gràfiques, perquè a mi els números em parlen. Considero que el govern de CiU va permetre una despesa excessiva, i que no va gestionar bé els diners públics.

- CiU va ser la força més votada. Per què el PSC decideix donar-li l’alcaldia al segon partit?

- El PSC no va iniciar el canvi. L’escenari polític que va quedar després del 24-M a Balaguer deixava clarament el PSC a l’oposició, perquè les forces nacionalistes catalanes havien crescut molt. Un pacte entre ERC i CiU hagués estat allò més normal.

- Però vostès tenien la clau de l’alcaldia.

- Entro a negociar amb mà estesa amb tots. Durant la primera reunió que vaig tenir amb Roigé, li vaig dir que el meu partit s’estimava més donar suport a ERC, però que si el pacte fracassava podríem negociar amb ell.

- I per quina raó vostè condiciona la investidura de Jordi Ignasi Vidal a un pacte de govern? No havíem quedat que el resultat del 24-M interpel·lava directament el PSC a anar a l’oposició?

- Si votàvem ERC i no entràvem a govern no haguéssim tingut protagonisme a l’oposició, perquè l’hagués tingut CiU. Perdre la visibilitat no ho podíem permetre. Jo vaig fer aquesta proposta pensant que l’assemblea del meu partit em donaria suport, i em vaig equivocar, perquè no va ser evident.

- El seu partit es negava a bastir un govern amb ERC?

- Alguns militants sí.

- Per quina raó?

- No li sé dir

- No li van explicar?

- Creien que el PSC s’evitaria problemes i que tindria més marge de maniobra fora del govern. Jo volia entrar, ho tenia claríssim. Just després de tancar un acord amb ERC, Roigé em va trucar per fer-me una oferta.

- Què li oferia?

- Entrar a govern també. La vaig acceptar i li vaig assegurar que la portaria a l’assemblea del meu partit perquè fos votada. Així ho vaig fer.

- Personalment pensava que es podia donar suport a l’oferta de CiU?

- Mirant les coses fredament i posant-ho tot en una balança, sí. Però ràpidament vaig veure que l’assemblea no volia que Roigé continués com alcalde. Aquesta opció es va tancar molt ràpid, tot i que no es va votar res.

- Com pot ser que no es votés?

- Ens vam equivocar molt en això. En una assemblea com aquesta s’havia hagut de votar, tot i que ja se sabia que el resultat no hagués estat ajustat, ni de bon tros. A partir d’ara les coses han de canviar en aquest sentit dins del partit. El meu objectiu és que es facin les coses bé.

- El partit apostava més que vostè per Jordi Ignasi Vidal

- En tot aquest procés he intentat ser el màxim de neutre possible.

- No obstant, a alguns militants els hi va costar més acceptar entrar a govern, oi?

- L’assemblea es va dividir en aquest punt. Jo vaig deixar que hi hagués debat, i no recordo haver-me posat fort en la meva postura. Vaig voler explicar les dues ofertes que teníem sobre la taula, la d’ERC i la de CiU, i això no li va agradar al primer secretari, Albert Saiz, a qui li va saber greu que portés a l’assemblea la proposta dels convergents. No ho vaig fer amb mala intenció, però hi va haver tensió, sí.

- Tanta que vostè va amagar en dimitir...

- Va ser un comentari de resposta a Saiz, que també va dir que volia plegar. No li dono més importància de la que té, perquè estàvem en un context de discussió. Aquestes diferències les hem superat, perquè som conscients que tenim la responsabilitat de representar un partit polític, i que és necessari que estigui el més cohesionat possible.

- Qui mana al PSC de Balaguer ara?

- El número u sóc jo. Parlo en nom del partit i seré el portaveu de grup municipal.

- En què creu que Vidal pot ser més bon alcalde que Roigé?

- No ho sé. Ho ha de demostrar.

- Però tindrà alguns fonaments per creure que la cosa pot millorar, no?

- ERC és un partit d’esquerra, estem més propers a ells políticament.

- Quin és el seu objectiu polític per Balaguer?

- Apostem per refer l’economia de la ciutat. Per fer-ho, necessitem saber com estan realment les finances del consistori.

- Quin paper hi tindrà vostè?

- Tinc clar que no deixaré la meva feina per dedicar-me a la política. D’acord amb aquest criteri, m’ocuparé de la cartera d’Obres i serveis, que et permet un control des de la distància. Si la brigada municipal funciona bé, no és necessari estar-hi al darrera constantment. Si es confia en els treballadors, no cal estar al peu del canó cada dia.

- Què faran els altres regidors socialistes?

- L’Albert Saiz serà l’encarregat de la cartera d’Ensenyament, que també la pot assumir en combinació amb la seva feina. I finalment la Lorena González, que és la que té més temps, s’encarregarà d’una part de festes i d’una altra de promoció econòmica.

- Creu que s’han de canviar les estructures de personal de l’Ajuntament de Balaguer?

- Hi ha molt mite en tot això. No crec que hi hagi tanta gent que treballi al consistori, perquè hem de pensar que Balaguer és una ciutat gran i hi ha moltes coses a fer. A part, hi ha treballadors que cobren salaris baixos.

- Hi ha precarietat laboral al consistori?

- Hi ha salaris precaris i gent que són mileuristes. També hi ha treballadors que no tenen definida la seva plaça correctament.

- Què voldrien fer vostès amb l’IMPIC?

- L’IMPIC és un calaix de sastre on s’hi barreja promoció econòmica, fires, festes, cultura... crec que s’han d’anar fent canvis i redimensionar-ho. Ara bé, en cap cas eliminar-lo.

- Els impostos han d’anar cap avall?

- Immediatament no, perquè abans cal analitzar la situació. L’esperit del nostre partit no és augmentar-los, i si fes falta, fer-ho només d’acord amb l’IPC. Al cap i a la fi, els ingressos han d’estar en consonància amb la despesa que fas. Si no volem més impostos s’han de reduir despeses.

- Per on reduiria vostè?

- El primer que cal fer és informar bé a la gent. El ciutadà ha de saber quant costen les coses, que siguin conscients de com s’administren els diners. L’equip de govern no ha d'actuar d’esquena a la ciutadania.

- I un cop fet això, per on retalla?

- Jo començaria per reduir en festes, per exemple. Potser a la Festa Major li hem de treure un dia o que els joves paguin entrada pel concert que es fa cada any. En la despesa corrent es podria reduir també alguna cosa, però tampoc hi ha massa marge.

- Vostè és independentista?

- Sóc federalista. Crec que aquesta seria una bona solució pel nostre país, Espanya.

- El seu soci de govern és independentista. Què faran quan toqui votar sobre aquests temes?

- Nosaltres no som independentistes i defensarem la nostra posició. En aquest punt es trencarà la unitat de govern, però ho assumim amb la normalitat de dos partits que no comparteixen un mateix projecte a nivell nacional. El PSC defensa uns valors que no estan lligats a l’independentisme.

- La bandera espanyola hauria de tornar al balcó?

- Ens agradaria que hi fos. És un tema de llei.

- I si el nou govern municipal hi posa l’estelada?

- No ens agradaria gens. L’estelada només representa una part dels catalans, no a tots.

- Creu que és possible un federalisme a Espanya?

- Cal canviar la Constitució, i amb el Govern que hi ha ara és impossible. A la via federal se l’hauria de tractar amb més respecte, perquè pot ser una estació prèvia abans de la independència. No crec que sigui més complicada que la construcció de l’estat propi.