Les CUP de Lleida fan autocrítica i aposten per «recosir» la formació

Les assemblees locals de la formació al territori consideren que la sortida d'Artur Mas ha estat un punt de retrobada, si bé apunten que cal aprendre dels errors per evitar que el partit es tensi com ha passat en els darrers mesos | La negociació del nou pressupost del Govern, un nou repte que s'afrontarà sense donar un xec en blanc a Junts pel Sí

Publicat el 13 de gener de 2016 a les 23:00
La investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat ha calmat les aigües internes de les assemblees locals de la CUP a la demarcació de Lleida. Tensades per les negociacions amb Junts pel Sí, són molts els membres de la formació que consideren que el pas al costat d'Artur Mas ha servit com a dic de contenció per frenar la marxa d'aquells que no estaven disposats a empassar-se aquest gripau. 

El fet que Mas hagi sortit de la primera línia política és un punt de retrobada entre la majoria de militants i simpatitzants cupaires, amb capacitats de digerir el convergent de forma diferent però, en el fons, amb una idea clara de rebuig contra la seva figura i tot el que representava.

A les assemblees que s'organitzaran al territori en les properes setmanes es parlarà d'aquesta qüestió, i si bé sembla improbable que hi hagi gent que estripi el carnet, sí que hi haurà un debat a fons sobre el procés negociador i els encerts i errors que ha fet el partit durant els darrers mesos. Pau Lozano, membre de la CUP de l'Alt Urgell, creu que la formació en surt "reforçada" de tot aquest procés, si bé destaca que, de cara al futur, cal aprendre a gestionar una negociació sota el focus mediàtic.

Autocrítica i voluntat de curar ferides

En aquest mateix sentit es posiciona Carles Mateu, de Balaguer, que considera que la capacitat de decisió que té ara mateix la CUP la situa en un estadi inconegut pel partit fins ara. "Sempre hem tingut debats interns, però mai amb aquest nivell de pressió social com el que hem tingut en els darrers mesos" assegura Mateu, que explica que el partit ha d'aprendre a moure's en la primera línia de foc polític, un espai que pocs han trepitjat.

Narcís Turull, de Cervera, considera per la seva banda que és clau curar ferides internes per centrar la tasca de les assemblees locals en temes municipals, alhora que lamenta que hi hagin hagut baixes significatives al grup parlamentari com la de Ramon Usall o la d'Antonio Baños. Des de la Segarra es farà públic un comunicat en els propers dies que servirà per fer un balanç de la situació i calibrar els desencerts que s'han comès.

Els pressupostos del Govern, el nou repte a l'horitzó

Per la seva banda, Pau Juvillà, regidor de la Crida per Lleida a la Paeria, considera que la formació viu actualment una treva després de la "guerra" interna, i assegura que és necessari "recosir" el partit per afrontar els reptes que arribaran en els propers mesos com el debat i l'aprovació del nou pressupost de la Generalitat, un tema que pot tornar a fer aflorar les discrepàncies en el si de les CUP. "Hem d'aprendre del que ens ha passat" diu Lozano, que recorda, no obstant, que "sempre hi ha hagut debats interns a les CUP".

Els cupaires asseguren que faran oposició, i neguen un xec en blanc a Junts pel Sí

Sobre aquesta qüestió també en parla Gerard Sala, de la CUP de la ciutat de Lleida. El cupaire assumeix també que la qüestió dels primers comptes de l'executiu de Puigdemont seran una nova pedra de toc, si bé indica que el pacte del passat dissabte no suposa un "xec en blanc" cap a Junts pel Sí que faci renunciar als anticapitalistes a la defensa d'un procés allunyat del neoliberalisme.

Sala apunta també que l'acord que va possibilitar la investidura de Puigdemont s'emmarca en la declaració independentista del passat 9 de novembre, i que no es vincula tampoc al pla de xoc contra la pobresa.