Les deu claus del discurs d'Artur Mas

Publicat el 20 de juny de 2015 a les 14:26

Artur Mas, durant la seva intervenció a Molins de Rei. Foto: Adrià Costa


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat aquest dissabte al matí el seu projecte de cara a les eleccions del 27-S al Foment de Molins de Rei. Tot seguit, hi trobareu els elements més destacats, segons l'anàlisi que n'ha fet Nació Digital.

Presumeix que CDC ha anat al límit i interpel·la a d'altres que no esmenta

Mas ha cridat contra els personalismes i els corporativismes: "No es pot aspirar a construir un estat sense sentit d'estat i no es pot si les agendes personals o corporatives passen per davant de les que són la suma necessària de les de tots".
També ha esgrimit que CDC se l'ha jugat fins al límit, liquidant una força política (CiU) que havia estat guanyadora: "Sempre ens l'hem jugada i per això avui m'atreveixo a demanar a alguns altres que en aquest moment històric agafin també la seva quota de responsabilitat i lideratge i aconsegueixin la màxima unitat possible en el món sobiranista".

La salvació ha de venir de les entitats civils

Afirma amb insistència que "si ho fem des d'un partit o des d'una persona, no ens en sortirem. Però si ho assumeixen les entitats altament mobilitzadores, sí. Potser no els pertoca, però és un bon servei al país si se'l plantegen d'aquesta manera". El lema seria "fem la unitat possible i necessària des de la societat civil".

Mas convida les entitats sobiranistes a treballar per la victòria, perquè ens ho juguem tot, per aconseguir la màxim unitat possible. "Agrupeu les forces sobiranistes", els ha demanat. Es pot fer la unitat a través de la societat civil, al marge dels partits.
Esmenta les entitats organitzades, que han estat al peu del canó i que saben que estem a les hores decisives: Òmnium, ANC, AMI i entitats del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Insisteix en una apel·lació a les entitats perquè acceptin de parlar-ne (de la unitat) i es posa a la seva disposició. No s'ha d'interpretar de cap manera com "hi ha algú que no s'atreveix ", perquè si la via de la unitat per les entitats no va endavant "assumirem les nostres responsabilitats".

Poca fe en la força unitària dels partits

"Deixem els partits de banda, perquè no ens en sortirem bé". Insisteix en la crida a les entitats, a les que no puc dir "veniu a la llista del president". I s'ofereix perquè se li assigni el paper que li toqui. Anuncia que es pot comptar amb CDC per fer "aquest gran paper de servei al país", en referència a la desaparició electoral de CiU. Clama per la unitat i demana a les entitats civils sobiranistes que la construeixin, mentre ell s'ofereix a ser-hi, deixant els partits en segon terme, reitera més d'un cop al llarg del discurs.
"La gent ens demana màxima unitat, no us dividiu, sumeu esforços, feu pinya". Diu que no vol suscitar divisions i reticències en aquesta part final del discurs. Diu que no es refereix a partits, perquè "es va intentar i no va ser acceptat". Ho deixa de banda.

El part que no va ser: La llista del president no ha nascut a Molins de Rei

El concepte "llista del president" 'incomoda Mas, perquè "no convé aquesta personalització al moviment que estic plantejant". Diu a les entitats que pensin en una llista "amb" el president, i no en la llista "del president". I aquí és on salten l'aplaudiment més llarg del matí i els crits de "Mas president, Catalunya independent!". Mas ha ironitzat que el moment més aplaudit ha estat justament quan ell ha plantejat d'enretirar-se del primer pla. Somriures al públic.

Un discurs amb duresa

Mas es posa molt dur en algun moment: "Aquí no estem per romanços, hem posat la directa i anem en serio. I quan es fa això les coses són com són, però ho assumim", en referència al trencament amb Unió, que veu justificat perquè la independència de Catalunya és "un gran instrument al servei de tenir un país on tothom pugui viure millor". Lloa el paper de les entitats civils i es queixa que "el regust que deixa el compliment dels acords del gener és desigual, però avui no ho valoraré".
 
Els del "sí, se puede" s'uneixen, però els sobiranistes, no

"Qui s'està agrupant de cara al 27-S és el món del 'sí se puede', mentre que és el món sobiranista ha canviat les regles del joc en aquests anys. No ha trobat la manera". El concepte dels que practiquen la "lluita de classes" ha sortit més d'un cop al discurs. Mas denuncia que els que volen fer del 27-S una lluita de classes i els qui en diuen que són unes autonòmiques [l'estat espanyol], coincideixen en negar-ne el caràcter plebiscitari.
"El 'sí se puede' que vam sentir té molt poc a veure amb l'autogovern i la sobirania, la independència i el referèndum. Té a veure amb altres coses, que no menystinc gens ni mica".

El president constata que ha aparegut un eix nou que posa l'accent en la lluita de classes però amb absoluta indefinició sobre el tema sobiranista. Ni en el dret a decidir a fons, ni molt menys en la sobirania de Catalunya, i això pot canviar l'eix de la política catalana i ho han de tenir present els que defensen el "sí-sí".

El turbo de la il·lusió, és el nou concepte

Segons Mas, el turbo de la il·lusió és el vent de popa que ha de portar a Ítaca i se l'ha d'impulsar amb el màxim de revolucions possibles: "Ho ha de saber el món sobiranista organitzat". Creu que el turbo només el pot reactivar la unitat. La que li demana la gent pel carrer. El turbo de la il·lusió del procés sobiranista ha baixat una mica de revolucions, reconeix. Hi era els dies del 9-N. No diu que s'hagin apagat. El vehicle segueix funcionant i encarat cap a les metes proposades".

Sense el sobiranisme, el país no anirà enlloc

Una derivada sobre les noves forces -Ada Colau, Podem, Forcades...-: "La força motriu per construir aquest país és el sobiranisme i no una altra, i si volem canviar l'eix de tot plegat ens equivocarem, perquè no hi ha força alternativa que pugui, per bones intencions que puguin tenir altres forces polítiques del país, que no ho nego".

Les agressions de l'estat espanyol

Poques al·lusions a l'estat i a Madrid.  Es dóna per fet que són l'enemic i no cal insistir-hi. "Cada dia ens hem de llevar patint si s'ha produït una nova agressió a la nostra llengua. Som un país de naturalesa bilingüe però amb una llengua pròpia que és el català". Es pregunta si "podem tenir un sistema de formació i universitari com té Israel? També podem aspirar a situar-nos entre els millors en aquest terreny", es respon ell mateix.

"Podem tenir un país amb els mateixos resultats educatius que Finlàndia, però no ho tenim perquè ens falten els instruments. Tenim més tradició pedagògica que ells". I referma la capacitat econòmica amb exemples com que Catalunya és un país molt més viable per pagar les seves pensions que el conjunt de l'estat espanyol.
 
Un divorci sense rancúnies
 
Unió i Convergència se separen. Per Mas, no vol dir que sigui un divorci total i a les males. És un tema de fons que ha mobilitzat centenars de milers de persones aquests anys. No ve de cap ultimàtum. Però el cas s'ho mereix perquè el motiu és la sobirania de Catalunya, creu. Constata que el seu soci, UDC, s'ha dividit perquè ha posat a votació el full de ruta. El líder de CDC nega que hagi fet cap ultimàtum a Unió. Va ser UDC qui va demanar temps a CDC fins després de les municipals.