L'objectiu d'aquesta iniciativa és fomentar la ramaderia extensiva per evitar l'excés de sotabosc i prevenint el risc d'incendis, però també ajudar a revitalitzar la ramaderia de muntanya, promocionar l'ofici de pastor i contribuir al manteniment de les races autòctones.
La Muntanya d'Alinyà té 5.350 hectàrees i és propietat de l'Obra Social de Caixa Catalunya des del 1.999. Segons els seus propietaris és l'espai natural en mans privades més gran del país i l'actuació més important de Caixa Catalunya en protecció del territori. Té un elevat interès paisatgístic i natural i és l'únic punt d'Europa on es poden veure les quatre grans espècies d'aus rapinyaires; l'aufrany, el trencalòs, el voltor negre i el voltor comú. Caixa Catalunya difondrà aquest projecte i el posarà com a exemple de bona gestió del bosc a la "Jornada Guardabosc".
El coordinador de la muntanya d'Alinyà de caixa Catalunya, Rafael Mariné, ha explicat que aquest és l'únic espai natural de l'Obra Social que té gent que hi viu, i que han aprofitat aquesta singularitat perquè "aquesta gent siguin els jardiners de la muntanya". Per tal que la muntanya estigui neta i amb un risc d'incendi molt baix han ajudat aquests ramaders a recuperar les races autòctones del país, "que són les que poden estar menjant a l'exterior, i així reduir la biomassa del bosc, els 365 dies de l'any".
Els habitants d'Alinyà han mantingut les activitats tradicionals de muntanya com són la ramaderia extensiva de vaques, ovelles i cabres. Per millorar la conservació forestal s'ha aplicat l'estratègia de la iniciativa "Guardabosc" d'aprofitar la pastura per a gestionar el creixement del sotabosc.
Per tal de potenciar els ramaders d'alta muntanya, l'Obra Social de Caixa Catalunya els ha proporcionat diferents ajudes com la construcció o restauració de coberts, abeuradors, bordes, triadors i basses per bestiar boví entre d'altres. També s'han recuperat antigues rutes de transhumància, els ha facilitat la pastura i els ha procurat caps de bestiar autòctons per als seus ramats.
En total hi ha 4 pastors amb ramats diferents pasturant tot l'any a la finca que són en Josep Fité, l'Agustí Tarrés i el matrimoni de Martí i Dolors Ainat, amb ramats d'ovelles ripolleses i araneses; i en Juanjo Lecum, amb cabres.
Per la seva banda, el pastor d'Alinyà, Agustí Tarres, ha lamentat l'estat en que es troben els boscos d'arreu degut al desús de la ramaderia extensiva, i ha remarcat que "les ovelles i les cabres al bosc, només hi fan bé".
Agustí Tarres amb les seves ovelles al fons Agustí Tarres amb les seves ovelles al fons. Foto: Salomé Escribà.