En una entrevista a l'ACN, el cap de govern d'Andorra, Albert Pintat, que abandonarà el càrrec abans del juny, valora com una fita històrica la signatura del compromís per aixecar parcialment el secret bancari d'Andorra, que es farà efectiva al novembre i anirà lligat a un conveni per despenalitzar les exportacions andorranes a l'estat francès, que actualment són del 33%.
Pintat considera que amb aquest acord els quatre interlocutors que hi intervenen hi guanyen, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) 'aconsegueix el que volia', el copríncep d'Andorra, Nicolas Sarkozy, el govern francès i el govern andorrà.
Així mateix, matisa que Andorra sortirà de la llista negra dels països considerats com a paradisos fiscals i també resoldrà el seu posicionament en una economia moderna centrada en la gestió dels serveis. Al voler fer això, i al mateix temps esdevenir un paradís fiscal, s'aplica una penalització coneguda com a 'retenció d'origen' i que prové de França. En aquest sentit, Pintat apunta que Andorra ha d'intercanviar informació fiscal i bancària i que és en aquest marc que 'cadascú ha trobat el que volia'.
D'aquesta manera, Andorra modifica el secret bancari perquè Pintat diu que també volen que les entitats financeres puguin ser tractades i puguin treballar igual que els territoris comparables europeus com per exemple Luxemburg.
El cap de govern d'Andorra considera que amb aquest nou marc, la banca andorrana té una bona oportunitat tot i que contenta del tot no estarà perquè se'ls està canviant el model econòmic. Segons Pintat, els especialistes bancaris sabien que el món està canviant i que des de l'agreujament de la crisi a la tardor Andorra havia de posicionar-se del costat de la transparència.
Així mateix, apunta que de la mateixa manera que Andorra ha portat molt bé la lluita contra el blanqueig i contra el finançament del terrorisme, ara el principat ha de demostrar aquesta transparència perquè sinó no hi ha 'pervindre' quan es tracti de fraus. Perquè no hi hagi fraus i perquè Andorra no doni cabuda al seu territori activitats il·lícites, el 'nou sistema bancari' s'ha de construir sota aquests paràmetres, afegint-hi la lleial defensa de cada estat i la lliure competència.
Albert Pintat explica que Andorra de moment és un país tercer associat a Europa per convenis bilaterals amb una semblança particular a casos com el de Suïssa que té un conveni d'unió aduanera que regula perfectament el règim comercial. En aquest sentit, assenyala que ara Andorra busca regular el mercat dels serveis així com també els serveis financers. Aquest camí, segons els experts analistes andorrans 'és el bo', diu Pintat, perquè a parts iguals es treballen els deures, les obligacions i les llibertats.
Per Pintat els propers quatre anys del futur mandat andorrà seran determinants per aquest posicionament internacional. Això no obstant, es marca el 2011 com una data per acostar-se a la Unió Europea, ja que tenint en compte que al principat l'acord sobre la fiscalitat d'estalvi per protegir el secret bancari té una retenció del producte d'estalvi que va començar amb un 15% i al 2011 serà d'un 35%, els bancs hauran de ser molt més competitius per no tenir serioses dificultats i que el país dels pirineus tingui una economia de creixement i prosperitats.
Albert Pintat durant la compareixença davant els mitjans aquest dijous. Albert Pintat durant la compareixença davant els mitjans aquest dijous. FOTO: Salomé Escribà.