La jornada de Berga és la continuïtat de les diferents trobades que s'han dut a terme en els últims mesos arran de la Declaració de Terrassa.
L'eix transfronterer, l'E-09, que uneix les poblacions de Barcelona i Tolosa del Llenguadoc, i que s'ha de convertir a llarg termini en la via europea que connecti la capital catalana i Rotterdam (Holanda), ha estat el tema de debat en la jornada organitzada per la delegació al Berguedà de la Cambra de Comerç a Berga i l'Ajuntament de la capital de comarca. És la continuïtat de les sessions de treball que en relació a aquest eix viari va iniciar l'Ajuntament de Terrassa i les cambres de comerç.
A la trobada que s'ha dut a terme aquest dimecres al pavelló de Suècia de Berga s'han aplegat més de 90 participants en representació de governs locals, cambres de comerç de Catalunya i l'Arieja, consells regionals i altres institucions. En comú, l'interès dels participants i la voluntat de les autoritats presents és potenciar el desdoblament de tot el recorregut de l'eix transfronterer.
En aquest escenari, s'ha arribat a un posicionament de consens sobre el desdoblament complet per la incidència que tindrà en l'economia i en el transport a l'àrea.
La declaració de Berga afirma que la desdoblada E-09 serà una 'font de desenvolupament de l'economia turística de tota la regió transfronterera' i que sens dubte induirà al desenvolupament de les activitats industrials i de serveis, tant de Barcelona com de Tolosa del Llenguadoc.
La declaració d'aquest dimecres deixa clar que la potenciació d'aquesta via s'ha de fer 'respectant de la millor manera possible el medi ambient'. Aquesta és una de les qüestions que ja en el seu dia van expressar els alcaldes de la Cerdanya, que es mostren molt recelosos per la fórmula que es pugui emprar en l'ampliació d'aquest eix viari.
El director general de Carreteres de la Generalitat de Catalunya, Jordi Follia, que ha donat el tret de sortida a les jornades, ha manifestat la clara voluntat del Govern en aquesta via de comunicació i ha posat com exemple la presentació recent de l'estudi informatiu del desdoblament de la C-16 (que forma part d'aquesta E-09), entre Berga i Bagà, de 20 quilòmetres de recorregut, amb un cost superior als 635 milions d'euros. L'estudi es troba en període d'exposició pública.
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona i president del Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, Miquel Valls, creu que des de l'administració catalana s'ha fet passos endavant en la consecució de l'eix transfronterer i que el projecte està més endarrerit en la part francesa. És en aquest sentit que Valls ha demanat que la potenciació de l'eix transfronterer formi part de la cimera hispano-francesa que s'ha de fer el proper dia 23 de març.
Durant la jornada s'ha presentat un complet estudi econòmic i tècnic d'un possible projecte de l'autovia E-09.
També ha estat a la jornada que s'ha recordat que la Comissió Europea donarà suport a la millora de l'eix viaria E-09, entre Amsterdam i Barcelona. En una carta del gabinet del comissari europeu de Transports, Antonio Tanjani, es va assegurar fa uns dies que la comissió donarà suport a la cooperació entre estats per la millora d'aquesta important via de comunicació europea. De fet, en algunes de les taules de debat s'ha posat de manifest la idoneïtat de demanar finançament a les institucions europees per a desenvolupar la millora d'aquest via transfronterera.
Taula presidencial en la inauguració de la jornada, aquest dimecres, a Berga. Taula presidencial en la inauguració de la jornada, aquest dimecres, a Berga. FOTO: Jordi Pardinilla.