La minisèrie, que es va presentar la passada setmana, compta amb els actors Roger Coma, que interpreta el paper protagonista d'Oriol Fontalles, Montse German, en el paper d’Elisenda, i Francesc Orella, en el paper del Targa.
A més, el rodatge mou mes d’un centenar de persones entre actors i figurants i equip de producció, de les quals una cinquantena són del mateix Pallars. El projecte té un pressupost de 2,8 milions d’euros, dels quals gairebé el 50 % els aporta Televisió de Catalunya i la resta compten amb la col·laboració de TVE, l’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya i el suport logístic del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.
Les productores encarregades del projecte, Diagonal TV i Mallerich Films, han explicat que de moment no han trobat finançament per mitjà de les televisions franceses i alemanyes, però no descarten en un futur, quan estigui acabada l’obra, poder comptar amb suport internacional. Per aquest motiu han demanat la col·laboració de la Diputació de Lleida per poder fer la presentació de la pel·lícula a la Fira de Canes, entre d’altres mostres internacionals del món del cinema, una iniciativa que ha rebut el ple suport del president de la Diputació, Jaume Gilabert. En aquest sentit, el president ha recordat que aquesta és la línia en la qual està treballant la Diputació, tractant de potenciar i promocionar Lleida al món.
Pel que fa a l’estrena de la minisèrie, no hi ha encara una data concreta però podria estar disponible a partir de la primavera-estiu de l’any vinent. En canvi, el que sí queda clar és que la projecció mitjançant Televisió de Catalunya es farà coincidir amb unes dates senyalades. Jaume Gilabert també ha demanat que abans de l’estrena per televisió se'n pugui fer un passi específic a la comarca del Pallars Sobirà.
El rodatge es durà a terme a diferents localitzacions del Pallars Sobirà, entre les quals figuren el poble d’Enviny, el cementiri de Tirvia, una borda de Virós, el poble d’Espot, l’estany de Boren, l’església i la plaça d’Isil, com també un gran nombre de paisatges, carreteres, camins locals i rieres que donaran vida al poble de Torena de "Les veus del Pamano" i d’altres localitzacions de la ciutat de Barcelona.
Les dues productores catalanes Diagonal TV i Mallerich Films, amb el suport del programa MEDIA de la Unió Europea, han adaptat la novel·la de Jaume Cabré a aquesta minisèrie de televisió. L'adaptació i els guions són obra de Xesc Barceló, en col·laboració amb Eduard Cortés. El director de la pel·licula és Lluís Maria Güell, que també s'ha fet càrrec de sèries reconegudes com ara "Vent del plà", "Amar en tiempos revueltos" o "La señora".
"Les veus del Pamano" explica en dos capítols de 90 minuts cadascun la història dels temps difícils després de la Guerra Civil espanyola, quan un mestre d'escola, Oriol Fontelles, acompanyat de la seva dona encinta, arriba a una petita i aparentment idíl·lica comunitat del Pirineu català on, a poc a poc, es veurà embolicat en una doble vida que no es descobrirà mai fins que, 50 anys més tard, una mestra d'escola troba el seu diari secret entre les ruïnes de l'antic col·legi. Intrigada pel seu contingut, es disposa a aclarir les veritables circumstàncies de la vida i de la mort del seu autor. Descobrirà en el procés un camp de mines sembrat amb l'amor, la por i l'engany.
Cal recordar que l'obra de Jaume Cabré va ser el gran èxit de la Fira del Llibre de Frankfurt d’enguany i se n’han fet fins ara edicions en nou idiomes, entre els quals l’alemany, el francès, el neerlandès, l’italià i l’hongarès. Ara, a més, forma part dels llibres que inspiren les Rutes literàries pel Pallars Sobirà.
Imatge de la presentació de la sèrie. Imatge de la presentació de la sèrie de tele.