Per divulgar aquestes rutes que uneixen literatura i natura es va organitzar una sortida per un dels paisatges que va inspirar a Barbal per escriure 'Pedra de Tartera'. La sortida va comptar amb la participació del darrer Premi Nacional de Teatre, l'actor Francesc Orella, qui va fer una lectura d'un fragment del llibre durant l'itinerari.
Durant l'itinerari tots aquells que ho van voler van poder fer una lectura pública d'un fragment del llibre en paisatges que descriu la novel·la com la plaça del poble d'Altron (a la novel·la batejat com Pallarès), als prats on els protagonistes anaven a segar l'herba o a buscar bolets o el riu del poble, el Pamano. Entre tots els voluntaris per llegir fragments de 'Pedra de Tartera', el passat diumenge, hi va haver l'actor Francesc Orella, premiat recentment pel Consell Nacional de Cultura i les Arts amb el Premi Nacional de Teatre.
Orella, també està vinculat amb el llibre de 'Les Veus del Pamano' donat que és un dels protagonistes de la sèrie de dos capítols que s'ha gravat al Pallars ambientada en l'obra de Jaume Cabré. L'alcalde de Sort, Agustí López, va anunciar que l'estrena d'aquesta pel·lícula tindrà lloc al cinema Els Til·lers de Sort el proper dia 26 i 27 de setembre, com a deferència a la zona que va acollir pel rodatge la passada tardor.
López va explicar als participants de la sortida guiada que l'ajuntament de Sort proposa cinc itineraris per descobrir paisatges que han inspirat a escriptors com Jaume Cabré, Maria Barbal, Josep Maria Espinàs, Josep Virós o Joan Lluís i que fa als paisatges d'aquesta zona encara més especials. Tots aquests autors parlen, en les seves obres inspirades a la Vall d'Àssua, d'un món rural en evolució on els protagonistes se senten fermament lligats, i que influeix decisivament en les seves vides.
Agustí López, alcalde de Sort, proposa recórrer aquests camins de la mà de la literatura per descobrir espais concrets que han tingut una significació literària especial. Alguns, perquè hi tenen lloc escenes crucials de les obres, altres perquè hi apareixen descrits de forma molt precisa, fins i tot n'hi ha que són reincidents i apareixen en diferents obres. Els itineraris literaris són: els espais de 'Pedra de Tartera', els espais de 'Met i Metzines', els espais de 'País Íntim', els espais de 'Pedra de Tartera' i els espais de 'Verd Madur'.
Alguns dels indrets que es troben en les caminades que es proposen tenen un simbolisme especial als llibres. Poden ajudar a evocar moments precisos de les històries que s'hi expliquen o fer que la imaginació es deixi anar. Sentir les veus del Pamano, topar-se amb la muntanya pelada de Serresaltes, o sentir el fred que esperonava la Conxa escales amunt a la plaça de Pallarès són alguns d'aquestos moments. Durant el recorregut hi ha fragments dels llibres impresos en escultures en forma de novel·la en els indrets concrets que es descriuen a les novel·les.
Aquests itineraris formen part del projecte 'La vall d'Àssua i el Batlliu, un paisatge de novel·la'. Iniciativa que proposa un seguit de rutes que condueixen a l'excursionista a través d'aquesta geografia real i de ficció. S'ha parat especial atenció en no trencar en cap moment aquest equilibri, ja que s'enten que els paisatges literaris no són mai paisatges reals, per això sovint els itineraris i els indrets es presenten com un joc, en el qual és el mateix lector el que ha de descobrir una muntanya, un poble o una casa. D'aquesta manera, els itineraris han estat pensats per als amants de la lectura i del caminar, però també per a tots aquells que es volen deixar enamorar per un paisatge que ha sabut mantenir la seva essència de novel·la.
Un excursionista llegint un fragment de "Pedra de Tartera" en un punt de l'excursió. Un excursionista llegint un fragment de "Pedra de Tartera" en un punt de l'excursió. Foto: Marta Lluvich.