Aquesta visita tècnica de Helmut Opitz a la reserva de caça de Boumort es farà a petició pròpia, a través de l’Oficina Catalana de Turisme Ornitològic, atès el gran interès que havia manifestat el representant de NABU per conèixer el funcionament de les àrees protegides del nostre país i en particular de la Reserva Nacional de Caça de Boumort.
L’Associació de Protecció de la Natura (Naturschutzbund Deutschland), que es coneix amb la sigla NABU i és una de les associacions mediambientals més importants d'Alemanya, té més d’un segle d’existència i treballa per a la protecció del món animal i vegetal des de diversos vessants com ara la formació mediambiental, el compromís polític i l’execució de projectes concrets de protecció. Aquest lobby a favor de la natura és l’encarregat de triar l’ocell de l’any i es dedica a la investigació científica en dos instituts.
El director de la reserva, Xavier Marco, i el personal tècnic de l'àrea rebran Helmut Opitz el pròxim dia 25 d'agost. L'arribada és prevista a partir de les 9.00 hores.
La Reserva Nacional de Caça de Boumort pertany al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i va ser creada per la Llei 17/1991 aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 d'octubre de 1991, amb la finalitat de protegir, fomentar i aprofitar les espècies animals que hi habiten en estat salvatge i de preservar els ecosistemes als quals pertanyen.
La reserva, amb una extensió de 13.097 ha, es troba situada al Prepirineu occidental català, entre les valls de la Noguera Pallaresa i del Segre, i abraça tot un seguit de serres disposades transversalment de l'una a l'altra vall, d'entre les quals destaquen la serra de Boumort, que dóna nom a la reserva, la de Carreu, la de Cuberes i la de Batsacans.
L'espècie característica és el cérvol ibèric, el qual gaudeix en aquestes serres d'una de les poblacions més importants i ben estructurades dels Pirineus. Hi destaca també la presència de l'isard, el cabirol i el porc senglar.
Dins de la fauna eminentment forestal destaca la presència del gall fer, el picot negre, el mussol pirinenc i la becada. També s'hi pot observar la perdiu roja, el conill i la llebre europea, i als cingles i precipicis trobarem la presència de rapinyaires, com ara el trencalòs, el voltor comú, l'aufrany, l'àliga daurada, el falcó pelegrí o el duc, entre d’altres espècies.