En opinió del director de serveis de Política Territorial i Obres Públiques a l'Alt Pirineu i Aran, Jordi Mas: "Aquests ajuts s'emmarquen en la voluntat decidida del govern de millorar les infraestructures i els accesos a uns pols de dinamització territorial tan important per a les zones de muntanya com són les estacions d'esquí".
Les dos primeres convocatòries d'ajuts s'emmarquen en les línies de treball fixades pel Pla director de les estacions de muntanya, aprovat pel Govern el maig de 2006. Els objectius del Pla són impulsar les activitats turístiques de neu i de muntanya, aportar un marc regulador clar i estable, millorar la competitivitat del sector i ordenar els ajuts públics.
Per assolir aquestes fites, el Pla preveu diferents estratègies, que es desenvolupen mitjançant programes. Totes aquestes estratègies tenen la voluntat d'impulsar un model equilibrat d'utilització permanent de la muntanya, conciliar la preservació dels valor naturals amb les activitats d'oci i aconseguir que la riquesa i l'augment de l'ocupació que generen les estacions d'esquí repercuteixin en les comarques que les acullen.
Un dels programes que inclou el Pla director és el de millora de les infraestructures bàsiques de les estacions d'esquí, que pretén garantir l'existència, en les millors condicions possibles, dels dos elements bàsics per a la seva activitat: la neu i un sistema de transport que connecti els diferents espais del complex. Amb els ajuts que es deriven d'aquest programa es pretén reduir la incertesa pel que fa a la disponibilitat d'un gruix de neu adequat per a la pràctica de l'esquí, millorar l'eficiència energètica dels canons de neu i garantir l'accessibilitat dels esquiadors a l'estació.
Per assolir aquests objectius, el DPTOP ha obert una convocatòria d'ajuts per un import total d'1,75 milions d'euros, destinats a la millora dels canons de neu artificial i als remuntadors. Els beneficiaris d'aquests ajuts seran les entitats gestores de les estacions de muntanya que executin les obres durant aquest mateix any. En el cas dels canons de neu, es subvencionarà tant l'ampliació i renovació de la maquinària existent com la implantació de noves instal·lacions de fabricació de neu. Els ajuts equivaldran, com a màxim, al 20% del cost del projecte, amb un límit de 250.000 euros per cada estació.
Pel que fa al sistema de transport, les subvencions aniran adreçades a l'ampliació i renovació de les infraestructures ja existents. L'import màxim dels ajuts serà del 10% del cost del projecte, amb un límit de 250.000 euros per estació. Les entitats gestores de les estacions disposaran d'un termini d'un mes per presentar les seves sol·licituds.
Per a la concessió de les subvencions es tindran en compte criteris com ara que les actuacions de millora suposin una consolidació del domini esquiable, la repercussió sobre el nombre d'esquiadors, l'increment de capacitat de transport i seguretat entre el fons de la vall i l'estació, l'augment de l'eficiència en la producció de neu o l'existència d'un projecte integral d'impuls de l'estació de muntanya.
D'altra banda, el DOGC també ha publicat l'obertura de la convocatòria d'ajuts per a l'adequació i neteja dels accessos a les estacions d'esquí, dotada en aquest cas amb 650.000 euros. L'objectiu d'aquesta línia d'ajuts, que també emana del Pla director de les estacions de muntanya, és impulsar la millora i el manteniment dels accessos als complexos d'esquí, així com l'increment de la senyalització i de la seguretat.
Es podran acollir a aquestes subvencions actuacions com ara la formació de cunetes i talussos en les carreteres d'accés a les estacions, l'estesa d'aglomerat o bé la neteja de neu i gel dels vials, aparcaments i de les instal·lacions pròpies de les estacions. Les entitats gestores d'aquests complexos disposen també d'un mes per presentar les seves sol·licituds.
Actualment, a Catalunya hi ha 16 estacions de muntanya en funcionament en nou comarques i una desena de valls. Pel que fa a l'esquí alpí, es pot practicar en aquestes 10 estacions: Baqueira-Beret, Boí Taüll, Espot, Port-Ainé, Tavascan, Port del Comte, Masella, la Molina, Vall de Núria i Vallter 2000. Altres sis estacions es dediquen exclusivament a l'esquí nòrdic: Virós, Tuixent, Sant Joan de l'Erm, Guils, Lles i Aransa. Quatre estacions alpines ofereixen també circuits per a la pràctica de l'esquí de fons.
D'altra banda, en els propers dies es publicarà al DOGC la resolució d'obertura d'una altra convocatòria d'ajuts, en aquest cas dirigida als ajuntaments situats en comarques i zones de muntanya, per a la neteja i el manteniment de carreteres municipals afectades per nevades.
En aquest cas, la línia d'ajuts està dotada amb 309.000 euros i es dirigeix a municipis situats a les comarques de l'Alta Ribargorça, l'Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Val d'Aran, i també a aquells que integren les zones de muntanya del Montseny-Guilleries-Lluçanès, Prades- Montsant, els Altiplans centrals, el Montsec, els Ports de Beseit i un total d'11 municipis individuals.
Aquesta línia de subvencions pretén ajudar als ajuntaments a contrarestar el deteriorament que pateixen les vies de titularitat municipal d'aquestes zones, atès els seus condicionants orogràfics i climàtics.