El sector del metall a les comarques de Lleida llança un nou crit d’alerta: falten entre 400 i 500 treballadors qualificats, sobretot soldadors, i la manca de relleu generacional posa en risc el creixement de les empreses. Algunes, com Cubas Segre, han començat a contractar personal en origen davant la impossibilitat de cobrir les vacants amb treballadors locals.
El president de la Federació d’Empresaris Metal·lúrgics de Lleida (FEMEL), Jordi Rull, assegura que el sector té “grans dificultats per captar nous professionals”, especialment joves. I afegeix que moltes empreses han assumit el rol de formadores per suplir la manca d’oferta educativa adequada. “Formem gent sense experiència prèvia en el sector perquè el sistema no ens en proporciona”, lamenta.
Des de Cubas Segre, el seu gerent, Jordi Sauret, apunta que la falta de personal impedeix acceptar nous encàrrecs. Malgrat oferir pràctiques i buscar candidats tant a escoles com a l’atur, no troben perfils disponibles. “Si els tinguéssim, els contractaríem de seguida”, assegura. L’empresa ja ha començat els tràmits per incorporar vuit treballadors des de l’estranger, en un procés que pot allargar-se mesos.
Els perfils més buscats, segons FEMEL, són soldadors, electromecànics, operaris de tall làser i de mecanitzat. El gerent de MEN Montajes Industriales, Eulalio Nieto, remarca que “mai com ara s’havia notat tant la manca de mà d’obra”.
El problema, però, no és només la falta de candidats, sinó també la formació. Rull aposta per nous cicles d’FP ajustats a les necessitats del sector i defensa que, si la formació s’adapta, “les empreses poden absorbir tot el talent que surti”.
Per fer-hi front, l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) ha engegat un nou programa d’FP dual en soldadura. El curs, adreçat prioritàriament a joves, combina teoria i pràctica mitjançant contractes de formació, i compta amb 15 alumnes seleccionats entre més de 140 candidats. Si el rendiment dels estudiants és positiu, Rull assegura que “el 100% tindrà una feina”.
Els promotors del programa confien que aquesta fórmula mixta, que inclou una formació específica en prevenció de riscos laborals, contribueixi a revertir la tendència. “La formació s’ha convertit en una prioritat absoluta”, insisteix Rull.
Tot i els esforços, els empresaris reclamen solucions estructurals i més àgils. Consideren que cal actuar amb urgència per evitar que el dèficit de professionals freni la transformació tecnològica del sector. “Avancem cap a una indústria amb intel·ligència artificial i processos automatitzats, però sense persones qualificades no és possible fer el salt”, conclou el president de FEMEL.