13 dels treballs presentats corresponen a mitjans de premsa internacional, 151 a mitjans de comunicació d’abast estatal i 43 a mitjans locals. Amb els 207 treballs presentats enguany, cal dir que la vintena convocatòria del "Pica d’Estats" se situa com la segona edició que ha rebut un major nombre d'obres. La primera va ser la de l’any 2000, amb 217 treballs coinciidnt amb la declaració de la Vall de Boí com a Patrimoni Mundial, i la resta han estat inferiors.
El Premi "Pica d’Estats" ha incorporat en aquesta vintena convocatòria una nova categoria destinada a les noves tecnologies amb la finalitat de guardonar els millors treballs periodístics publicats o emesos per internet. La resposta en aquesta primera edició en la categoría d’internet ha estat força satisfactòria, amb la inscripció de 13 reportatges turístics de les Terres de Lleida emesos via on-line.
Per a les restants categories del Premi, el nombre de treballs inscrits ha estat el següent: Premsa especialitzada, 85 (4 d’internacional, 73 d’àmbit estatal i 8 de local); Premsa d’informació general, 56 (1 d’internacional, 29 d’àmbit estatal i 26 de local); Televisió, 32 (4 d’internacional, 23 d’àmbit estatal i 5 de local), Ràdio, 14 (10 d’àmbit estatal i 4 de local), i finalment l’apartat de Fotografia ha tingut una inscripció especifica per a aquesta categoria de 7 treballs (4 d’internacional i 3 d’àmbit estatal). En aquest darrer apartat de Fotografia cal dir que, a banda dels 7 treballs inscrits de manera específica, altres 27 reportatges fotogràfics, que en total sumen un total de 34 treballs de fotografia, també s’han inscrit en una segona categoría del Premi. Per tal de no comptabilitzar dues vegades la mateixa obra hem diferenciat els 7 treballs presentats només per a reportatge fotogràfic i els altres 27 que opten a dues categories de premi.
Pel que fa als 13 treballs presentats al guardó d’àmbit internacional, cal dir que 4 corresponen a França, 3 a Rússia, 2 a Holanda i uns altres 2 a Alemanya, i 1 al Canadà i a la Gran Bretanya, respectivament.
El certamen, amb una dotació de 45.000 euros, consta en aquesta vintena edició de 9 categories destinades a premiar els millors treballs periodístics de Premsa escrita, Ràdio, Televisió i Internet que tractin sobre qualsevol aspecte turístic de les Terres de Lleida i que hagin estat publicats o emesos en mitjans de comunicació d’àmbit estatal o internacional i en qualsevol idioma. Els apartats de Premsa escrita d’informació general, Premsa especialitzada en viatges i turisme, Reportatge fotogràfic, Ràdio, Televisió i Premsa internacional tenen una dotació econòmica de 6.000 euros cadascun, mentre que els guanyadors de les categories de Premsa local, Internet i el Premi a la Trajectòria en la participació al “Pica d’Estats” rebran 3.000 euros.
El període d’inscripció de la vintena convocatòria es va obrir el 18 d’octubre de 2008 i ha finalitzat el 18 de novembre. En aquesta edició han pogut participar tots els treballs periodístics que tractin sobre els diversos atractius turístics de les Terres de Lleida i que hagin estat publicats o emesos entre el 18 d’octubre de 2007 i el 18 d’octubre de 2008.
El Premi "Pica d'Estats" és un referent del periodisme turístic d’àmbit estatal i té com a objectiu la promoció del turisme, del paisatge i del territori de Lleida. En la 19a edició del guardó va rebre la participació de 202 treballs, que ara ha estat superada per aquesta nova edició amb la incorporació dels premi a les noves tecnologies. El nombre més alt de treballs presentats al certamen va ser l’any 2000, amb 17 obres, coindicint amb la declaració de les esglésies romàniques de la Vall de Boí com a Patrimoni Mundial. En segon lloc quant al nombre de treballs inscrits se siua aquesta vintena edició, amb 207, i en tercer lloc l’edició anterior, amb 202.
El jurat d’aquest vintè Premi “Pica d’Estats” serà format pels professionals dels mitjans de comunicació següents: Josep Carles Rius, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya (president); Josep Cuní, director del programa "Els Matins de TV3"; Lluís Foix, conseller delegat de La Vanguardia Digital; Antonio Franco, assessor de presidència del Grupo Zeta; Ramon Mesull, president de la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Roser Perera, delegada de Catalunya Ràdio a Lleida (vocals); la periodista Margarida Baró i Xavier Moncayo, director del Patronat de Turisme (secretari).
El jurat es reunirà a la ciutat de Lleida el dissabte, 31 de gener de 2009, per deliberar sobre els treballs guanyadors en les seves categories respectives.