Ferran Rella, que actualment és el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, va impulsar l’any 1983 el Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb l’objectiu de dinamitzar aquesta capçalera del Pallars. Posteriorment, a partir del Consell Cultural van tirar endavant les trobades d'escriptors al Pirineu que aquest any arriben a la quinzena edició.
Com comencen les trobades d’escriptors al Pirineu?
Neixen el 1994 de la mà del Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb l’objectiu de la familiarització i reconeixement literari de l’espai pirinenc. De llavors fins ara hem passat de l’esperit d’Àneu a la mitificació literària del Pirineu.
Com ha estat el camí de les 15 edicions de les trobades?
Crec que ha estat profitós i la veritat és que no ens ha estat gaire difícil fer entendre la singularitat que Àneu té en el conjunt del Pirineu. En tot aquest temps hem passat per tres èpoques ben diferenciades: del 94 al 98 les trobades es van dur a terme a les Valls d’Àneu, del 99 fins el 2003 van ser itinerants i del 2004 al 2009 vam decidir eixamplar l’horitzó amb encontres d’escriptors de diferents cultures pirinenques.
Com s’organitzen les trobades?
Els primers 5 anys es va fer tot des del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i des de llavors les coorganitzem amb el Grup d’Estudis de Llengua i Literatura de Ponent i del Pirineu, de la Universitat de Lleida. En cada edició es crea un grup de treball en el qual procurem que hi hagi els escriptors de la comarca organitzadora i a partir d’aquí es fa un programa d’actes basat en activitats d’inspiració literària encara que també es busca activitats complementàries i una mica de divertiment al voltant de la taula i amb els amics.
Quin és l’objectiu de les trobades?
Bàsicament el de mostrar el Pirineu als escriptors per tal que després els serveixi d’inspiració literària. Fruit directe d’aquesta inspiració en són els llibres que es fan posteriorment a cada trobada unint les antologies del Pirineu.
Està bé la literatura pirinenca?
Ara hi ha un ‘boom’, el Pirineu ven i ven a tot arreu, fins i tot a la Fira del Llibre de Frankfort vam ser protagonistes amb les obres de Maria Barbal, Jaume Cabré i Carles Porta. La feina i la constància dóna fruits.
L'activista cultural, Ferran Rella. El professor, escriptor i activista cultural, Ferran Rella.