Insten el Govern a desbloquejar el projecte Geocampus

Publicat el 06 de desembre de 2007 a les 16:11

El Projecte geològic al Pirineu adquireix un impuls renovat al juny del 2006, quan el president del Consell, Xavier Pont, el Secretari per a la Planificació Territorial, Oriol Nel•lo, i el propi conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, tanquen l’acord en virtut del qual es preveu dur a terme la cessió total de l’edifici del Museu Comarcal de Ciències Naturals per tal d’instal•lar-hi la delegació de l’Institut Geològic de Catalunya al Pirineu.

Aquest fet es deu a la destacada importància que ostenta el patrimoni geològic de la Conca de Tremp, així com la resta de la comarca, i que l’ha fet esdevenir un referent mundial en l’àmbit de la geologia.

Paral•lelament, i ja des de fa més de quatre anys, el Consell Comarcal del Jussà està desenvolupant projectes en consonància amb aquesta línia per tal de difondre aquest patrimoni, com ara la senyalització geològica o la difusió a nivell internacional de la riquesa d’aquest entorn. També s’havien iniciat els passos per tal de redefinir el Museu Comarcal de Ciències Naturals i convertir-lo en un centre de referència sobre geologia pirinenca especialment dirigit a captar l’atenció d’universitats internacionals, d’empreses petroleres i del sector turístic.

Aquest projecte, però, va quedar aturat a l’espera del traspàs de l’edifici del museu cap al departament de Política Territorial i Obres Públiques, que s’havia de produir en un període breu de temps un cop va quedar definitivament aprovat el conveni de cessió total signat entre l’ajuntament de Tremp i el Consell Comarcal a l’abril d’aquest any. Val a dir que l’ajuntament és el propietari del sòl on es troba edificat el Museu, que és propietat del Consell, motiu pel qual són aquests dos ens els que duen a terme la cessió.

Transcorreguts quinze mesos d’ençà de l’acord amb la Generalitat, no s’ha produït cap gest des del Departament de Política Territorial per tal d’avançar en la concreció del Geocampus, que té un compromís d’inversió de sis milions d’euros per part de la Generalitat de Catalunya. Tampoc ha rebut resposta la darrera invitació del Consell enviada fa tres setmanes al Secretari per a la Planificació Territorial, Oriol Nel•lo, per a visitar la comarca i conèixer in situ la riquesa geològica del Jussà.

Per tots aquests motius des del Consell Comarcal del Pallars Jussà s’insta al Departament de Política Territorial i Obres Públiques a afrontar el projecte Geocampus amb la màxima celeritat possible per la importància comarcal que té. Prova d’això és que la instal•lació del Geocampus a Tremp fou un tema de campanya electoral en què tots els partits hi estaven d’acord, i de manera especial els que estan governant les institucions locals.

Cal tenir present que un projecte d’aquestes característiques, amb la forta inversió que implica, permetria donar resposta als problemes de despoblament i de manca de manteniment de la població al territori. També facilitaria que es donés una resposta real als dèficits d’infrastructures de tot tipus que ostenta la comarca i que dificulten la vida quotidiana de la població. Alhora permetria que el Pallars Jussà esdevingués un referent internacional en l’àmbit de la geologia, fet que ja ho permet el patrimoni geològic comarcal però que no ha rebut fins ara el suport institucional necessari per part de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Imatge d'un dels castells, patrimoni del Pallars Jussà. El Pallars Jussà és una comarca amb un ric patrimoni històric.