La Diputació finalitza el centre de recerca i formació biomèdica únic a Catalunya

Les instal·lacions de Torrelameu, amb una inversió de més de 3 milions, iniciaran l'activitat de forma progressiva i estaran en ple funcionament al juliol

Publicat el 29 de març de 2015 a les 18:58
Actualitzat el 29 de març de 2015 a les 19:05

El president de la Diputació ha visitat el centre


Les obres del Centre Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA) han finalitzat i ara s'hi està incorporant tecnologia puntera. L'equipament, situat a Torrelameu (Noguera), ha estat creat per a la investigació i la formació biomèdica, que basarà la seva activitat en la recerca, l'experimentació i la docència en l'àmbit de les ciències de la salut. El centre, únic a Catalunya i punter a Europa, utilitzarà les característiques mimètiques del porcí amb l'espècie humana per a la investigació i la recerca biomèdica.

Les instal·lacions, finançades amb més de 3 milions d'euros per la Diputació de Lleida, iniciaran l'activitat de forma progressiva i estaran en ple funcionament al juliol. Durant una visita a les noves instal·lacions, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat que les instal·lacions estan equipades amb la més alta tecnologia i ubicades als espais annexos al Centre d'Estudis Porcins (CEP), on es porten a terme les tasques de criança, recepció i control dels animals. Reñé ha remarcat l'aposta de la institució durant l'actual mandat no només per atendre les necessitats dels municipis sinó també pel coneixement i la formació.

El CREBA ha estat promogut i finançat amb més de 3 milions d'euros per la Diputació de Lleida, sota la direcció tècnica de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i el Departament de Salut. La inauguració de l'equipament per part del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, estava prevista per divendres passat, però es va suspendre pel decret de tres dies de dol amb motiu de la tragèdia aèria dels Alps.    

Formació, investigació i experimentació

Un cop s'inaugurin les instal·lacions, l'equipament iniciarà la seva activitat de forma progressiva, tant en l'àmbit formatiu com en els àmbits de la recerca i desenvolupament tecnològic. Pel que fa a les activitats formatives, el centre està orientat a la instrucció de professionals de totes les especialitats mèdiques i tindrà una vocació transversal, és a dir, que oferirà activitats formatives per a doctors, metges, infermeres, estudiats de postgrau, màster i altres professionals del món sanitari i veterinari, segons ha explicat l'investigador de l'IRBLleida i cap de del servei de Cirurgia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Jordi Olzina.

El CREBA s'ha dissenyat per cobrir la necessària formació que requereixen els professionals sanitaris davant els constants avenços dels dispositius i tècniques mèdiques. En l'àmbit del desenvolupament tecnològic i de la innovació, al CREBA s'experimentarà amb nous dispositius d'electro-medicina i s'implantaran tècniques quirúrgiques per tal de comprovar-ne la seva eficàcia. Això inclou aprendre noves tècniques o fer investigació bàsica amb nous materials com poden ser malles, fils, pròtesis, coles o sutures. 

I pel que fa a la recerca, gràcies a la seva vinculació amb l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), el centre estarà orientat a la investigació biomèdica, sobretot a la recerca d'especialitats quirúrgiques, a la fisiologia i a d'altres disciplines mèdiques, sempre encaminades cap a una aplicabilitat immediata.