La Magna processó de Bellpuig enceta la Setmana Santa a Ponent

Centenars de persones assisteixen a la tradició, que compta amb més de 300 anys d’història

  • La processó dels Dolors, una tradició amb més de 300 anys -
Publicat el 11 d’abril de 2025 a les 10:07

El municipi de Bellpuig ha tornat a viure aquest divendres un dels seus moments més emotius amb la tradicional Magna processó dels Dolors, que té més de 300 anys d'història i que ha obert oficialment la Setmana Santa a les Terres de Lleida. Aquesta celebració ha reunit centenars de persones als carrers d’aquesta localitat de l’Urgell, que any rere any es bolca en la commemoració.

Amb un ambient de respecte i devoció, les confraries han desfilat pels carrers del municipi portant les imatges religioses en un recorregut que simbolitza el dolor de la Mare de Déu davant la passió i mort de Jesús. Aquesta processó destaca no només pel seu valor espiritual, sinó també per la seva importància cultural i patrimonial a la comarca.

La participació massiva i la implicació del veïnat demostren que, malgrat el pas del temps, aquesta tradició continua ben viva i és un dels actes més destacats de la Setmana Santa a les comarques de Ponent.

La marxa ha començat al punt de les deu de la nit, quan han començat a sortir de l'església de Sant Nicolau els sis passos que la conformen: l'Oració, el Natzaré, el Trobament, el Calvari, la Pietat i la Mare de Déu dels Dolors. Aquests passos ban acompanyats dels armats, que enguany provenen de Martorelles, els capellanets, les blanques, els penitents – alguns dels quals descalços – i la banda de música la Unió Musical de Tarragona. La processó és la més multitudinària de la demarcació de Lleida ja que hi assisteixen milers de persones vingudes d'arreu.

Un repic de campanes a les nou del vespre ha donat pas mitja hora després a la sortida dels Armats i la concentració de tots els passos a l'Església de Sant Nicolau. La processó com a tal ha començat a les deu de la nit i ha fet el recorregut llarg pels els carrers la Creu, Sant Josep, Homenatge a la Vellesa, Sant Roc, Ramon Bertran, Ramon Folch, Valeri Serra, Sant Josep i Verge dels Dolors.

La processó està organitzada per la Congregació dels Dolors de Bellpuig, a la qual hi participen bona part dels veïns de la localitat. Es tracta d'un dels actes tradicionals més importants del municipi, que s'engalana amb banderes de la congregació a bona part dels balcons de totes les cases. La processó destaca per la seva solemnitat i el silenci dels participants i assistents que es manté mentre es desenvolupa. Un dels moments més esperats és quan transcorre el pas de la Mare de Déu dels Dolors, que està molt més il·luminat que els altres cinc, per la baixada del davant de l'Ajuntament de la vila.