Aquesta estratègia per a potenciar el turisme sostenible gira entorn de la implantació de la Carta Europea del Turisme Sostenible (CETS), així com la valorització dels espais naturals protegits amb l’impuls de noves activitats econòmiques del sector turístic que girin al voltant d’aquest patrimoni, i una reorientació de les ja existents en aquesta mateixa direcció.
En aquest sentit, el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament urgellenc, Albert Batalla, ha manifestat que “la Seu i la comarca tenen unes característiques naturals, paisatgístiques, culturals i gastronòmiques que les fan idònies per convertir-se en una referència principal de l’ecoturisme a Catalunya ”.
L’Alt Urgell disposa d’una alta variabilitat en hàbitats d’interès comunitari (137 de diferents), essent la segona comarca amb més hàbitats de Catalunya, després del Pallars Jussà. Aquesta alta variabilitat ha suposat que el 33,7% del seu territori estigui inclòs a la Xarxa Natura 2000.
Per altra banda, l’Alt Urgell conté part dels 2 parcs naturals de l’Alt Pirineu i Aran: el del Cadí-Moixeró, creat al 1983, i el de l’Alt Pirineu, creat al 2003. Ara bé, ambdós parcs, per la seva estructura territorial, tenen el centre de gravetat lluny de la comarca de l’Alt Urgell. La distància de la capital comarcal als espais naturals protegits explica, almenys en part, el motiu de l’escassa importància que els hi ha estat concedida fins ara als valors del patrimoni i el paisatge.
Els objectius específics d’aquesta estratègia es centren a determinar la viabilitat d’implantar la Carta Europea del Turisme Sostenible a l’Alt Urgell, així com definir la planificació de tasques i els agents a implicar en l’elaboració de la CETS a la comarca.
A més a més, l’estudi ha d’establir també les possibles vies de finançament per a la implantació de la CETS a l’Alt Urgell i alhora caldrà definir el mecanisme de gestió de la CETS.
L'estand de Turisme La Seu a la Fira de Pamplona. L'estand de Turisme de La Seu a la Fira de Pamplona.