El sistema quasiestacionari funciona com un segon sostre a base de mòduls, o com un afegit de façana. Això permet aprofitar l'espai que gasten els equips mòbils que fins ara segueixen la llum del sol. En aquest cas, el què es mou no és la placa, sinó un absorbidor situat entre aquesta, i la paret.
L'invent utilitza cèl·lules fotovoltaiques de concentració, per aconseguir el màxim d'eficiència, amb menys cèl·lules. El sistema permet generar tant energia elèctrica, com calor o fred.
L'investigador Joan Ignasi Rosell ha explicat que el nou sistema està format per una placa solar fotovoltaica de lents de fresnel. Sobre aquesta superfície es projecte la llum del sol. L'energia és captada des de sota, per un absorbidor lineal que concentra la llum rebuda, i genera l'energia elèctrica i tèrmica.
'Fins ara es necessitava molt espai pel moviment de la placa, tot buscant la llum del sol, per això es va decidir buscar un sistema de concentració sense necessitar el moviment de la placa', ha detallat Rosell. El resultat ha estat col·locar una lent estacionària, amb un seguiment de la llum des de l'interior de l'aparell.
La patent de l'invent s'ha desenvolupat a partir del treball de l'estudiant Daniel Chemisana, des de la seva tesi doctoral presentada el mes passat sobre l'optimització de les lents sense que el sol hi toqui de forma perpendicular. Ara s'ha inscrit el descobriment al registre de patents internacionals perquè se'l doni d'alta aquest any.
L'investigador Joan Ignasi Rosell, professor de física a la UdL, ha destacat la importància de que l'estructura, de format modular, permet 'una bona integració arquitectònica'. Ara, el Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial ha concedit un projecte de valorització tecnològica, que permetrà per passar el dispositiu dissenyat ara sobre el paper, a un sistema industrial que pugui ser finalment comercialitzat.
'Cal buscar el dimensionament i les distàncies per utilitzar-lo en façana, optimitzar-ne els materials i trobar un preu adequat de comercialització', ha explicat Joan Ignasi Rosell, que ha assegurat que d'aquí un any el sistema estarà acabat. L'invent es comercialitzarà per a aplicacions residencials, industrials i agropecuàries.
El grup d'energia solar de la Universitat de Lleida està format per 9 investigadors. Les línies bàsiques de recerca d'aquest grup són l'aplicació de les plaques fotovoltaiques en façanes ventilades, i el treball amb 'trigeneració': electricitat, energia tèrmica i fred.
L'equip investigador del projecte. L'equip investigador del projecte. FOTO: Xavier Lozano.