En una entrevista publicada al diari AVUI el passat 4 d'agost, el president de Bodegues Torres, Miquel Àngel Torres, assegurava que la seva empresa "es planteja seriosament desplaçar la producció de vinya cap al Pirineu".
De tota manera les condicions climatològiques del Pallars Jussà disten molt de les que podem trobar en territoris més elevats de la Cerdanya, l'Alt Urgell o Andorra on el clima és més extrem. Actualment, i després d'uns 10 anys de treball, a Andorra s'elaboren cada any unes 800 botelles de vi etiquetat amb el nom de "Cim del Cel" produïdes a partir d'una plantació situada a Aixirivall (Sant Julià) a 1.200 metres d'alçada.
Però un dels projectes més interessants que hi ha en funcionament és el d'una plantació a Girul, al municipi cerdà de Meranges, on un grup de socis han plantat uns 300 ceps, a 1.700 metres d'alçada, amb la finalitat de produir vi de gel en el que és la vinya més alta d'Europa. Al capdavant del projecte hi ha l'assessor vitivinícola, Martí Panisello, que juntament amb un grup de professionals del sector volen demostrar que "fer vi a l'alta muntanya és possible i viable".
La plantació a Girul, en una finca del ramader Albert Pons, es va fer el mes de maig del 2007 a partir de 10 varietats de vinya plantades de 3 maneres diferents cadascuna. Segons explica Panisello, "es tractava d'un camp de proves per investigar l'adaptació dels ceps al terreny i al clima, els sistemes de conducció de les plantes, la vinificació, la maduració del raïm, etc...". "I de moment ja tenim la demostració de què la vinya viu i produeix amb força", afegeix el responsable del projecte.
Per l'hivern del 2009 ja està previst fer la primera prova per vinificar a partir d'una recol·lecció que es farà sempre manualment (obligat per les característiques del terreny), d'un vi que serà 100% ecològic i que es recol·lectarà l'últim de tot Catalunya i si pot ser gelat. "La nostra idea és aguantar el raïm al cep fins que geli, en una verema tardana, per fer vi de gel natural; tot i això, l'any que no pugui ser farem vi blanc de taula", conclou Panisello.
El bon resultat de les primeres proves fetes a Girul a animat nous empresaris i productors que ja pretenen fer més plantacions a la Cerdanya i, per exemple, a Bolvir se n'ha fet una plantació important. Fa uns 10 anys a Bor també se'n va fer un intent però va fallar per les condicions climatològiques de la finca. Ara, per molts, la vinya podria ser una bona sortida a les dificultats que pateix el sector agrari i ramader a les comarques de muntanya. El temps dirà si això és possible i viable.
La vinya de Girul es troba a 1.700 metres d'alçada. La plantació de vinya de Girul és la més alta d'Europa.