Al llarg de la darrera quinzena de març el ritme de descens de les reserves embassades ha estat notablement inferior al de les quinzenes precedents, com a resultat de gestió acurada dels recursos i la reducció del consum.
Gràcies a aquests factors, el sistema Ter-Llobregat i la conca de la Muga es mantenen en situació d’excepcionalitat 2 i s’allunya momentàniament l’entrada en l’escenari d’emergència. La resta de conques de Catalunya continuen en situació d’excepcionalitat per dèficit de pluviometria, a excepció de la conca de la Garona, que es troba en situació de normalitat.
Les precipitacions que es van produir durant la segona quinzena del mes de març van ser majoritàriament de caràcter feble, tot i que localment es van registrar pluges abundants acompanyades de tempestes i puntualment de calamarsa.
Són destacables les pluges registrades al Baix Ter a finals de la tercera setmana de març, que van originar una resposta hidrològica moderada i puntual, i les precipitacions produïdes els darrers dies del mes a les capçaleres del Ter i del Llobregat, les quals es van traduir en pics de cabals destacables als diferents rius i posteriorment en una modesta recuperació de les reserves embassades.
D’altra banda, la tercera setmana del mes van haver precipitacions en forma de neu al Pirineu i Prepirineu, que es van estendre cap a l’interior de Catalunya, on la cota de neu arribà a baixar fins als 500 metres. Aquest fet va permetre recuperar tant la cobertura com les reserves nivals existents a les conques internes després de les nevades del 4 i 5 de març, que s’havien vist minvades durant la segona setmana. A finals de març, però, les reserves d’aigua en forma de neu han disminuït fins a assolir els valor existents a finals del mes de febrer.
Mesures específiques previstes al sistema Ter-Llobregat en la fase d’excepcionalitat 2
En aquest escenari s’estableix que els volums d’aigua embassada destinables als regadius del Baix Ter, la sèquia de Manresa i el canal de la dreta del Llobregat es redueixen fins a convertir-se en dotacions mínimes.
Així mateix, s’estan substituïnt de manera progressiva les captacions per a reg dels regants del marge dret del Llobregat per aigües regenerades procedents de la depuradora del Baix Llobregat.
L’aigua destinada a cabals circulants aigües avall del sistema d’embassaments del Ter-Llobregat es redueix fins als valors mínims però suficients amb l’objectiu de mantenir la continuïtat hidràulica que possibilita la vida piscícola.
L’Agència Catalana de l’Aigua també té previst reforçar els cabals circulants del riu Ter aigües avall del Pasteral amb aportacions d’aigua dels aqüífers de la zona que presenten un bon estat de reserves.
La gestió conjunta dels recursos superficials i subterranis en aquest escenari potencia una major explotació dels aqüífers del Baix Llobregat per descarregar la demanda sobre els embassaments.
Mesures de caràcter general
Com a mesures de caràcter general, cal remarcar que els ajuntaments dels municipis de les conques en situació d’excepcionalitat de nivell 2 han de preveure, mitjançant les seves disposicions locals, la prohibició de destinar aigua potable per a la pràctica d’aquells usos que no siguin l’abastament domèstic, com ara l’aigua de les piscines públiques i privades, el reg de jardins particulars i els usos de l’aigua en els parcs aquàtics i d’altres instal·lacions de caràcter lúdic. No obstant això, en alguns casos es permetrà l’ús d’aigua potable per a la neteja de carrers.
Per tant, i amb caràcter no exhaustiu, indiquem a continuació el conjunt de pràctiques que no poden usar aigua apta per al consum humà de les xarxes d’abastament:
1. Reg de jardins, prats, horts, zones verdes i esportives, de caràcter públic o privat.
2. Reg o aigualeig de vials, carrers, sendes i voreres, de caràcter públic o privat.
3. Emplenament de piscines, estanys i fonts, privats o públics.
4. Fonts de consum humà que no disposin d’elements automàtics de tancament.
5. Rentat de mànega de tota mena de vehicles exceptuant l’efectuat per una empresa dedicada a aquesta activitat.
Paral·lelament, els volums lliurats per a l’abastament urbà als dipòsits de capçalera municipal o zones de subministrament en baixa respondran a un valor màxim equivalent a 270 litres per habitant i dia.
Estat de les obres d’emergència
Les obres d’emergència plantejades des de la presentació de la pròrroga del Decret de sequera mantenen en general els terminis previstos. Podeu trobar informació complementària al web específic de la sequera (http://www.sequera.gencat.cat) i al web de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), als apartats Seguiment de recursos i usos i Estat dels embassaments, situats al marge dret de l’apartat Sequera 2007, que trobareu a l’enllaç següent:
http://mediambient.gencat.net/aca/ca/planificacio/sequera/gestio_sequera_2007/inici.jsp.
La pròxima actualització de les dades sobre l’evolució de la sequera al nostre país es farà el 16 d’abril.
Pantà d'Oliana Pantà d'Oliana.