L'Estat garanteix el "consens amb el territori" en l'ampliació del Parc Nacional d'Aigüestortes

Publicat el 12 de maig de 2010 a les 17:38

Puxeu ha dit que comparteix les mateixes "preocupacions" que li han expressat Perelada i Boya, i ha assegurat que tant el ministeri com els representants del territori volen l'ampliació del parc, però ha explicat que de les converses que ha mantingut a les tres d'aquest migdia ha entès que demanen que se'ls tingui en compte. També ha explicat que le petició de poder-ho parlar amb calma respon a una demanda del territori perquè "tots" els alcaldes de la zona han signat un document per demanar "més temps per fer al·legacions" al projecte.

Puxeu ha recordat que "la figura del Parc Nacional és la més restrictiva i proteccionista de les figures de protecció del territori" i el percentatge de l'Estat amb aquesta protecció és "baixíssim", mentre que a Catalunya només el té aquest parc. Ha dit que l'ampliació cal definir-la bé perquè aquesta protecció té a veure amb les pastures i les activitats esportives, i ha dit que "no hi ha d'entrar en col·lisió". La diputada de CiU, Montse Surroca, ha celebrat que "el govern tingui aquesta sensibilitat" perquè entenem que el ministeri "veu amb bons ulls l'ampliació".

El 23 d'abril el Departament de Medi Ambient, ja que el Govern és l'òrgan competent per demanar aquesta ampliació, va fer arribar als alcaldes afectats una nova proposta d'ampliació del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici després del fracàs de la que va presentar públicament el 5 de juliol del 2006. De fet, aquella proposta preveia augmentar la superfície de màxima protecció de les 13.901 a les 26.665 hectàrees. La proposta que la directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura i el president del patronat del parc, Joaquim Llach, van presentar als alcaldes afectats, però, proposa una ampliació d'aquest espai de les 13.901 a les 23.102. És a dir, Medi Ambient retalla les seves expectatives en més de 3.500 hectàrees.

Puxeu ha explicat que aquesta proposta recull que la superfície d'ampliació del parc sigui de 23.101,85 hectàrees i la zona de protecció de 29.121,23 hectàrees i ha assegurat que el text "ha tingut un ampli consens de tots els agents presents al territori". Aquesta proposició, que es presentarà a la Comissió permanent el proper 30 de maig, serà votada per la seva aprovació a la comissió del patronat del 16 de maig. Abans de ser presentada al Consell de Ministres haurà de ser sotmesa a l'informe del Consell de la Xarxa de Parcs Naturals.