El vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda, ha informat que els resultats del segon trimestre de 2008 mostren ja "els primers símptomes de la crisi que afecta a l'economia espanyola". S'han encès, a més, "les primeres llums d'alerta en el sector".
Zoreda ha assegurat que el conjunt de les empreses turístiques dels diversos subsectors i destinacions han tingut pitjors resultats que els esperats, sobretot per la baixada de la demanda interna. S'ha detectat una caiguda moderada de la demanda en els hotels, les companyies de viatges, les companyies de lloguer de cotxe i les aerolínies, mentre que la Renfe i els locals d'oci són els únics que es mantenen amb dades positives.
La reducció del consum, segons l'informe d'Exceltur, està afectant sobretot les famílies de renda mitja i baixa, ja que s'ha detectat que els hotels que més baixen són dels de dos i tres estrelles, mentre que els de categoria superior han experimentat un creixement del 3,7%.
Pel que fa al turisme estranger, Exceltur manté la previsió d'arribada de més de 60 milions de persones, tot i que ha alertat que "el perfil de despesa no millora". A més, el principal mercat emissor, el britànic, decreix per la depreciació de la lliura i la desacceleració de la seva economia. Per contra, augmentarà el nombre de turistes procedents dels països nòrdics, Europa de l'Est, Holanda i França.
L'Exceltur ha explicat que, per acabar-ho d'adobar, ha pujat la competència d'Espanya com a destinació turística, sobretot Turquia, que ha augmentat un 15% en el darrer any, i Egipte, amb una pujada del 25%.
Finalment, s'ha detectat un increment de turistes que arriben a Espanya en vols de baix cost (un 13% més que fa un any, segons dades de l'INE) i ja suposen prop de la meitat de tots els turistes que ens visiten. L'aeroport de Palma de Mallorca va ser el més transitat per aquestes companyies, seguit pels de Màlaga, Barcelona, Alacant, Girona i Madrid. El Regne Unit és el principal país d'origen d'aquests viatgers (el 38%), seguit d'Alemanya (25%) i Itàlia (8,2%).
ACPG