
Es tracta de fusells, pistoles, cascs i material militar divers que els soldats i milicians republicans van abandonar a la zona, els últims dies de la Guerra Civil a Catalunya, quan enfilaven ja el camí cap a França a través de Molló. El material exposat aquest dissabte a Montellà forma part de la col·lecció que s’exposa permanentment a Camprodon sota el títol de “La retirada”.
L’altre plat fort d’aquesta diada cultural ha estat la conferència sobre la Guerra Civil a Cerdanya, que ha anat a càrrec del reconegut historiador cerdà, així com expresident del Consell Comarcal de Cerdanya i exalcalde de Bellver, Joan Pous. Al llarg de la seva xerrada, Pous ha explicat com va afectar la guerra a la comarca, i s’ha centrat en aspectes com la importància que va tenir l’anarquisme durant la República i els anys de la guerra, sobretot a Puigcerdà, el clima de terror que va instaurar el Cojo de Málaga, o les penúries i el fred que van passar els refugiats republicans quan van creuar la frontera per Puigcerdà i van ser confinats en prats de l’Alta Cerdanya que van fer les funcions de camps de refugiats.
La diada s’ha clos amb dos actes més festius, una xocolatada popular i un concert de blues i de rock. El Grup d’Amics de Montellà, fundat fa gairebé 30 anys, té l’objectiu de recuperar i preservar el patrimoni cultural i etnològic, així com vetllar pel respecte del Medi Ambient de Montellà i del seu entorn. És per això que, entre d’altres accions, cada any organitza aquesta diada de caire festiu, però que alhora té una vessant divulgativa. Així doncs, al llarg de les onze edicions que s’han celebrat fins ara s’han abordat, a través de conferències i exposicions, qüestions com les riuades del 1982 al municipi de Montellà i Martinet, la història de l’escola de Montellà, l’arribada del primer tractor al poble o la flora que es pot trobar a Cerdanya.