PICURT es consolida com un mostra cultural de referència al Pirineu

Publicat el 28 de juny de 2009 a les 11:13

El secret resideix en les característiques del certamen que ofereix curtmetratges de producció pròpia sota tres paràmetres: cultura, diversió i curtmetratges que barregen ficció i realitat. Tres elements que en aquests moments no ofereix cap altra de les més de 70 mostres de cinema que se celebren anualment a Catalunya. I tot això, a més, en el privilegiat entorn del Cadí-Moixeró i amb la cultura del Pirineu com a base del projecte. I en aquesta edició, a més, amb l’afegit de tres noves seccions importants: Dona i Muntanya, Cinema recuperat i Dona i Muntanya, que han donat un nou valor al certamen.

Aquest dissabte més de 1.000 persones es van reunir al petit poble d’Artedó per a seguir d’aprop les més de 50 activitats que es van dur a terme durant tot el dia i que van finalitzar ben entrada la nit amb la projecció del curtmetratge “Contres?” de Kiko Ruiz, i dels films convidats “Osca” de Alonso Ruizpalacios, un especial de Joaquim Oristrell i films convidats del Festival de Trento com “15 d’agost” de Jiang Xuan i “El funicular” de Glaudius Gentinetta.

Un altre dels plats forts de la tarda del dissabte van ser les narracions de contes de muntanya a càrrec de Genissa G. Carricondo i també la lectura de poemes a càrrec de mossèn Manel Pal i Teresa Colom, així com la lectura de fragments literaris a càrrec de Carme Balaguer Planes. També va destacar com a novetat el Sopar de la Vaca, organitzat per la IGP Vedella dels Pirineus Catalans, en el qual es van servir més de 800 racions de vedella del país. I amb un fi de festa musical de la mà del grup “Baridà Sons Fers” d’Elies Porter i Etika Weigan que van cloure la tercera edició de PICURT amb balls i música a l’aire lliure.

Per la seva part, la directora del PICURT i propietària dels cinemes Guiu de la Seu d’Urgell, Montse Guiu, va assegurar que en només dos anys el festival s’ha consolidat no només com a plataforma de debat i de promoció de l’audiovisual al Pirineu sinó també com a trobada estiuenca del món cultural pirinenc i a nivell internacional com un punt d’encontre de les diverses cultures de muntanya d’Europa. Cal recordar que els curtmetratges de producció pròpia presentats en les anteriors edicions del PICURT han estat seleccionats en diversos festivals internacionals.

“Les característiques geogràfiques i sociològiques de les comarques de muntanya fan que aquestes siguin un lloc idoni per la producció audiovisual però en canvi es fa poca producció pròpia perquè sovint hi ha pocs recursos i no hi ha les infraestructures necessàries per impulsar projectes audiovisuals propis”, va explicar la directora de PICURT. “Finalment, s’ha confirmat que la gent vol fer coses diferents en llocs diferents”, va assegurar Guiu per referir-se a l’èxit de públic de la tercera edició de PICURT organitzada per l’Associació Cultura i Entorn del Pirineu.

 

 

Una de les activitats literàries que PICURT va acollir. Una de les activitats literàries que PICURT va acollir.