Presenten la vedella nascuda arran d'un mètode pioner a Catalunya

Publicat el 17 de febrer de 2009 a les 18:03

El mètode permet augmentar notablement la possibilitat que una vaca concebi una femella. D’aquesta manera, el productors de llet, molt interessats en tenir vedelles (els braus només s’utilitzen per vendre’n la carn), veuran incrementat el rendiment dels seus ramats.

La nova tècnica consisteix a introduir en el semen dels braus una substància anomenada ALFABIO amb anticossos bloquejadors del cromosoma "y" i, així, assegurar que els òvuls siguin fecundats per espermatozous de cromosoma "x", fet que garanteix que el sexe de la cria sigui femení.

La substància ALFABIO s’ha importat dels Estats Units i aquesta és la primera vegada que s’utilitza a l’Estat espanyol. Durant la presentació, Joan Pluma, president de SEMEGA i vicepresident de la Diputació de Girona, ha assenyalat que, de moment, no es comercialitzarà el producte perquè primerament volem assegurar completament l’efectivitat i innocuïtat del mètode". Per la seva banda, el director de SEMEGA, Xavier Carré, ha destacat que "si els resultats positius es confirmen, s’aconseguirà augmentar l’eficiència de les explotacions i reduir a la meitat l’interval generacional".

El sexe de la cria està sempre determinat per dos cromosomes: "x" i "y". Un espermatozou pot tenir cromosoma "x" o "y", en canvi, l’òvul només en té l’"x". Així, si l’òvul és fecundat per un espermatozou de cromosoma "y" es produeix la combinació "xy", fet que suposa que la cria sigui mascle; en canvi, si l’espermatozou és de cromosoma "x", donarà lloc a la combinació "xx", o sigui, una cria femella, que és el que més interessa als productors lleters.

Fins avui han estat tres els principals mètodes utilitzats en el sexatge de vaques, que, de temps ençà, ha esdevingut una recerca històrica del món ramader (s’ha de tenir en compte el considerable període de gestació de les vaques: 9 mesos).

La primera, consisteix a fer passar el semen per corrents elèctrics que separen l’esperma portador del cromosoma "y" del portador de l’"x". Tot i l’efectivitat d’aquesta tècnica (90% de vedelles, 10% de braus), el problema rau en la baixa fertilitat que s’aconsegueix amb el semen manipulat.

La segona, es basa en examinar les mostres de semen dels toros, determinar-ne el tant per cent de cromosomes "x" i "y, i utilitzar només les que continguin més d’un 60% de cromosoma "x". Aquesta tècnica s’aplica des del 2008, però el seu percentatge d’èxit no sobrepassa el 60%.

La tercera és la fecundació "in vitro" però es tracta d’una tècnica de laboratori d’un cost tan alt que, de moment, és inviable.

Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (SEMEGA) de la Diputació de Girona es van crear l’any 1970 amb l’objectiu de donar suport al sector ramader de les comarques gironines mitjançant activitats d’assessorament tècnic, de desenvolupament tecnològic i de formació i divulgació.

La societat disposa d’una unitat d’experimentació i de pràctiques a la Finca Camps i Armet de Monells, on efectua tasques de control lleter i impulsa la millora genètica del boví gironí mitjançant un programa de testatge de braus dut a terme en col·laboració amb altres centres de diferents comunitats autònomes. També treballa en el trasplantament embrionari i fomenta les races autòctones, com la ripollesa.

 

 

El naixement de "Diputació Sahara" va tenir lloc el passat 29 de gener. El naixement de "Diputació Sahara" va tenir lloc el passat 29 de gener.