El resultat de l'exposició, l'historiador l'ha plasmat en el llibre 'Itinerari d'una memòria enfrontada'. Recull la mostra de fotografies dels principals búnquers, trinxeres i nius d'ametralladores que es troben encara en la línea de front i s'acompanya d'un recull dels principals fragments dels diaris personals que van escriure des de primera línia de front. En total hi apareix el testimoni de nou persones.
Segons l'autor, "aquests diaris personals omplen de contingut humà i sentiment les imatges, i ajuden a entendre la importància dels diferents escenaris i tot el que s'hi va viure". Riart explica que "no he volgut assenyalar en cap moment a quin exèrcit pertany cadascun dels diferents autors dels diaris. No m'interessa. És un intent de conèixer experiència de la vida en primera línia de foc". Riart creu que "el diari personal és un tipus de documentació excepcional. Escrit en primera persona , on l'autor aboca les experiències, els pensaments i els sentiments personals".
Cada diari està escrit d'una manera cronològica, on s'anota cada dia la data i, fins i tot, el lloc des d'on s'escriu. Riart ha volgut observar dels diferents diaris, independentment del bàndol en què lluitava l'autor, les sensacions, com la gana , la set, l'enyorança. Sovint hi apareixen referències a la brutícia o l'higiene personal.
Aquests diaris personals estan acompanyats per fotografies. Oriol Riart diu que es tracta de mostrar a l'espectador algunes de les restes més visibles de la línia de front que durant nou mesos va travessar de nord a sud Catalunya. No hi són tots però sí els més significatius com Sant Corneli (espai que engloba la més coneguda batalla de l'Ebre), Baladredo-Biuse, Pedres d'Auló, Esplà, Vilanova de la Barca o Seròs, pels cruents combats que s'hi van desenvolupar. A Vilamur, Alcoletge, Lo Calbo o Vilanoveta espais que no van ser importants pels grans combats però que conserven l'arquitectura pràcticament intacta. Totes aquestes arquitectures és poden veure a la mostra de Llavorsí i al llibre 'Itinerari d'una memòria enfrontada'.
L'exposició també s'acompanya d'altres elements com una llibreta escolar d'una nena del 1939, diaris de l'època, mapes que feien servir els diferents bàndols per moure's i atacar, restes de metralla i peces.
Riart diu que "aquest treball vol aportar la seva contribució a la recuperació de la memòria històrica, a la valoració dels vestigis de la Guerra Civil per tal d'aconseguir-ne la catalogació i recuperació i vol potenciar la divulgació de l'existència dels vestigis de la Guerra Civil al front del Segre i la Noguera Pallaresa".
Un búnquer a la zona de Biuse, municipi de LLavorsí. Un búnquer a la zona de Biuse, municipi de LLavorsí. Foto: Marta Lluvich.