Un 25% dels accidents mortals a la muntanya passen en l'activitat més senzilla, el trekking

Publicat el 23 d’agost de 2010 a les 14:58

La Unitat de Intervenció en Muntanya dels Mossos d'Esquadra, creada fa deu anys, es troba ubicada dins de l'Àrea Regional de Recursos Operatius de la Regió Policial del Pirineu Occidental. La unitat està formada per 15 agents dels quals set es troben a Vielha i vuit a la Seu d'Urgell.

Les tasques principals del grup són la investigació dels accidents ocorreguts en llocs de difícil accés on hi hagi ferits o morts, principalment a muntanya, tasques de seguretat ciutadana en zones de muntanya com pistes d'esquí, refugis o competicions esportives, col·laboració amb bombers en els rescats o recerques, col·laboració amb d'altres unitats del cos de mossos i amb agents rurals per a certes tasques.

Les activitats que concentren gran part dels accidents mortals en els que intervé la UIM són aquelles en que participa més gent. Aungües diu que activitats com l'escalada, 'amb molt més perill', s'hi registra un 3,5% dels accidents mortals en muntanya ja que qui practica aquesta activitat 'està molt preparat' i disposa 'del material necessari'. Altres activitats com l'esquí en pista o els accidents de trànsit o en caça registra un 10% dels accidents mortals.

Angües manifesta que la UIM col·labora estretament amb els Grups d'Actuacions Especials (GRAE) de Bombers, ja que són qui reben el primer avís en cas d'accident i són els GRAE qui avisa a UIM si aquest accident ha resultat mortal. La UIM es desplaça fins als llocs dels fets i fa la investigació de l'accident i les causes i el rescat del cos, en cas d'accident mortal.

En relació a les zones en les quals es registren més accidents mortals encapçala la tràgica llista la Vall d'Aran amb un 18% dels accidents, seguit del Pallars Sobirà amb 12,2%, el Ripollès amb un 11,6% i la Cerdanya amb un 10%.

Les activitats habituals de la unitat, quan no intervenen en cap emergència, es concentren en la preparació física, condició bàsica per a pertànyer a la unitat, i en les pràctiques de tot tipus de rescats, tant en escalada en roca, barrancs o muntanya, i en la revisió del equip que s'utilitza, cordes, material d'escalada, d'esquí, espeleologia o lliteres.

El caporal de la unitat explica que la tasca principal de la UIM és actuar com a policia judicial en llocs de difícil accés i que per tant, a més d'intervenir en accidents ocorreguts en activitats que es desenvolupen en la muntanya, molts cops intervenen en accidents de trànsit que es donen en barrancs o en espais als quals la policia de trànsit no pot accedir.

El petit grup que forma el UIM ha de donar cobertura els 365 dies de l'any durant les 24 hores del dia a tot Catalunya, explica Angües. En aquest sentit, Angües, diu que la unitat encara està en fase de desplegament i que de cara a l'any vinent hi ha previst ampliar la unitat amb un grup a Sabadell per a cobrir la zona central i sud de Catalunya i un altre grup a Olot per a cobrir la part oriental del Pirineu. Així, diu Angües, quedarà coberta la totalitat del territori.

 

 

Membres del UIM durant el simulacre de rescat. Foto: Ferran Garcia Queralt. Membres del UIM durant el simulacre de rescat en escalada. Foto: Ferran Garcia Queralt.