El delegat del Pirineu ha reconegut que buscar inversors pel complex (esquí, habitatges i hotels) de la Vall Fosca és molt complex donat que es troba immers en el concurs de creditors mes important de l'Estat Espanyol. Orrit ha dit que afortunadament no s'havia iniciat tot el seu desenvolupament per l'impacte visual que hauria ocasionat a la vall en haver quedat tot a mig fer. Orrit ha explicat que 'costa molt trobar algú que vulgui assumir-ho tot, immobiliari, hoteler i esquí' i puntualitza que està a mans dels administradors judicials, encara.
Orrit explica que tot i la complexitat judicial on s'està treballant més intensament és en separar temporalment el camp de golf de la resta de complex. El delegat explica que està pràcticament acabat i que necessitat una inversió important però assumible que ronda entre els 200.000 i 300.000 euros per enllestir-lo. Orrit diu que el que es busca no seria tant inversors sinó practicants d'aquest esport. El problema per molts és la distància i la manca d'equipaments hotelers que puguin assumir la demanda. Orrit diu que aquest fet fa que gent interessada amb el projecte del camp de golf s'hagin fet endarrere. Orrit ha dit que posar-lo en marxa passaria per una societat formada per empresaris interessats i l'Ajuntament de la Torre de Cabdella.
Pel que fa a les estacions d'Espot i Port Ainé, propietat de l'Institut Català de Finances, Orrit ha dit que la seva obertura està garantida aquesta temporada tot i acabar aquest mes la gestió a mans de la societat Gran Pallars. Aquesta societat ha estat l'encarregada de la gestió fins ara, societat que ha obtingut uns resultats magnífics les darreres temporades, segons Orrit. El delegat ha explicat que en els darrers anys s'han fet inversions quantioses en millores de seguretat i instal·lacions bàsicament per fer neu artificial. La inversió del Govern per adequar les estacions per aquesta temporada ha estat de 4 milions d'euros, ha dit Orrit.
La societat Gran Pallars va guanyar el concurs per la gestió de les dos estacions per dos anys, període que s'ha esgotat aquest setembre. El guanyador del nou concurs per gestionar Gran Pallars durant els propers 5 anys es coneixerà el proper dimarts dia 29. A l'espera de saber qui gestionarà la propera temporada Espot i Port Ainé, el delegat del Govern al Pirineu ha dit que seria un error deslligar l'intercanvi de forfaits entre les estacions de Gran Pallars i Tavascan i les ofertes lligades amb d'altres estacions com La Molina, donat que l'experiència ha estat molt positiva i s'ha d'anar a buscar punts de col·laboracions entre totes les estacions d'esquí catalanes.
Víctor Orrit ha explicat que hi ha interès de diferents touroperadors del sector de la neu en portar esquiadors fins a l'aeroport d'Alguaire per posteriorment portar-los a esquiar a la Val d'Aran, la Vall de Boí, el Pallars Sobirà o la Cerdanya. Orrit ha dit que per molts esquiadors danesos, noruecs, anglesos o holandesos l'aeroport de referència és el de Toulousse per anar a esquiar a Andorra i que s'han d'intentar captar a Alguaire per distribuir-los per les diferents estacions d'esquí del Pirineu. Pel que fa al futur aeroport de la Seu d'Urgell, Víctor Orrit, ha dit que sense la implicació del Govern d'Andorra és inviable assumir-ho solament la Generalitat donat que no seria justificada la inversió únicament pels habitants de l'Alt Urgell. Orrit ha recordat que a la zona de Tremp hi ha projectat un aeròdrom que ara es troba en període d'informació pública.
El delegat del Pirineu ha explicat que la funció de desplegament de les diferents conselleries al Pirineu és gradual i seqüencial i reconeix que no tots els departaments han sentit la mateixa necessitat de fer-ho. Orrit narra que n'hi ha alguns que ho han fet des d'un origen i amb total intensitat com el de Salut i els usuaris de la salut pública ho estant notant, altres ho han fet de forma més cautelosa com Agricultura, Governació o Medi Ambient. El ritme de desplegament el marca cada conselleria donat que la llei de ordenació territorial que ha de donar peu a les futures vegueries no és vigent i les decisions van més lentes.
Orrit reconeix que no hi ha una indicació del Govern per on s'han d'ubicar les diferents seus al Pirineu i que ho fan les conselleries responent a la centralitat geogràfica que hi veuen o a la complexitat de tractament dels seus serveis. Orrit diu que la funció de les diferents seus al Pirineu del Govern han de servir per apropar l'administració al ciutadà i per potenciar les polítiques de discriminació positiva vers la gent del Pirineu. Orrit creu que la llei d'ordenació territorial fixarà on ubicar la seu o seus institucionals de la delegació del Govern però no l'indret on ubicar les seus dels diferents conselleries.
El delegat del Govern al Pirineu i Aran, Víctor Orrit. FOTO: Lluvich, Marta. El delegat del Govern al Pirineu i Aran, Víctor Orrit. FOTO: Lluvich, Marta.