Vives ha afegit que, de la mateixa manera que la comunitat internacional va ajudar els jueus a tenir un estat, i que tenen dret a defensar el seu territori, ara han de complir les resolucions de les Nacions Unides i entendre que els palestins també tenen dret a ser un poble i anar units. El cap d'Estat andorrà creu que només ajudant les veus moderades d'un costat i un altre a asseure's en una taula es podrà trobar vies de solució al conflicte.
En les primeres declaracions fetes pel bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, just 24 hores després de tornar de la vista que ha fet a Terra Santa com a membre de la Coordinadora de Conferències Episcopals d'Europa i d'Amèrica del Nord, Joan Enric Vives ha fet 'una crida a la comunitat internacional perquè amb una sola veu pressionin Israel i Palestina' per acabar amb el conflicte a Gaza. El cap d'Estat andorrà és del parer que el procés de pau entre israelians i palestins ha de passar perquè Israel, que té dret a a viure en pau i amb unes fronteres segures, també compleixi amb les resolucions de les Nacions Unides'.
Vives ha justificat aquesta afirmació dient que els israelians 'que són un poble que han patit tant i que se'ls ha ajudat tant, ara la comunitat internacional també té dret a pressionar Israel' per acabar amb el conflicte, al mateix temps que ha explicat que els israelians també han d'entendre que els palestins també 'tenen dret a ser un poble i a anar unit'. El bisbe, però, ha afegit que igualment els palestins han de deixar d'anar dividits, en referència a Hamas i Fatah, i ha explicat que 'al poble palestí l'hem d'ajudar perquè actuï contra els terroristes del seu propi poble'. El copríncep episcopal creu que només es podrà aconseguir un procés de pau 'ajudant els moderats d'una banda i l'altra a asseure's en una taula'.
Joan Enric Vives va tornar aquest dimecres a la tarda d'una visita de cinc dies a Betlem en el marc de la IX Trobada de la Coordinadora de Conferències Episcopals, de la qual ell en formava part com a delegat de la Conferència Episcopal Espanyola. Vives ha aprofitat aquests dies, conjuntament amb els altres representant sde conferències episcopals internacionals, per visitar la comunitat catòlica de Gaza, '30.000 persones d'un total d'un milió i mig de ciutadans' que viuen en aquest territori, una comunitat que com la resta de persones que hi viuen pateixen les restriccions alimentàries i comercials, així com els atacs de l'exèrcit israelià.
A part de dur-hi un missatge de solidaritat amb la seva presència, Vives creu que també és important que el món no s'oblidi d'aquella terra i, per tant, emplaça a 'continuar fent peregrinatges, hem d'ajudar a les comunitats nostres perquè no es converteixen en petits museus'. Ha posat com exemple ajudes de solidaritat, agermanaments entre parròquies i escoles, ajudes en desenvolupament, així com tenir a punt les ajudes per aquells que la necessitaran un cop cessi el foc.
El paper d'Estats Units El bisbe d'Urgell ha fet una reflexió més genèrica sobre les dificultats de posar pau en una zona 'del món on conflueixen tots els conflictes que té plantejats la societat actual' i espera de la nova administració nordamericana una actuació decidida en aqquest aspecte. Malgrat tot, Vives és conscient que no tota la responsabilitat recau amb Estats Units, malgrat que en algun moment la impressió que s'ha donat és 'la gran implicació d'EEUU, i per extensió d'Anglaterra, perquè Israel gaudeixi d'una ajuda que molt sovint podria semblar impunitat, i això és el que s'hauria de poder discutir'.
Finalment, Joan Enric Vives ha lamentat que a l'estat espanyol els partits polítics hagin utilitzat el conflicte a Gaza i la solidaritat envers el poble palestí com una diàlèctica d'enfrontament partidista, i en aquest sentit ha explicat que caldria que l'estat espanyol s'expressés també amb una sola veu.
El bisbe d'Urgell, Joan Enric Vives. El bisbe d'Urgell, Joan Enric Vives.