Voltors negres a la muntanya d'Alinyà, una espècie que torna a Catalunya

Publicat el 04 d’abril de 2007 a les 15:13

La reserva de la muntanya d’Alinyà és un espai de 5.352,13 ha ubicada a Fígols i Alinyà, a l’Alt Urgell. Es tracta d’un territori inclòs parcialment en el PEIN de les serres d’Odèn – Port del Comte, la Reserva Nacional de Caça del Cadí i la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

El passat mes de març van arribar els quatre nous exemplars de voltor negre (Aegypius monachus), una espècie que va desaparèixer de Catalunya fa un segle. De la mà de la Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de Caixa Catalunya, en el marc del projecte de reintroducció d'aquesta espècie iniciat l'any 2005, Catalunya serà l'únic lloc d'Europa on es podran veure volar exemplars salvatges de les quatre espècies de voltors en un mateix espai: el voltor comú, el trencalòs, l’aufrany i el voltor negre.

Referent al projecte de reintroducció de voltor negre abasta, però, no només Alinyà, sinó també la serra de Boumort, dos espais naturals separats pel riu Segre. En el projecte, a més de Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya i la Fundació Internacional per a la Conservació del Voltor Negre, participen el Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona y su Hábitat, GREFA (Madrid) i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

La ubicació excepcional de la Reserva Nacional de Caça de Boumort i la finca d’Alinyà de la Fundació Territori i Paisatge al Prepirineu de Catalunya, a cavall entre les dues poblacions del sud d’Europa (Espanya i França) d’aquesta espècie, determina que aquest sigui l’àmbit òptim on desenvolupar aquest projecte. Amb l’execució del projecte, es garantiria un corredor biològic de vital importància en la conservació d’aquesta espècie a escala europea.

A banda de l’objectiu final de consolidar aquesta espècie a Catalunya, el projecte preveu destinar molts esforços a sensibilitzar la població local, tant perquè sigui acceptat socialment com per lluitar contra les amenaces que afecten les poblacions d’ocells necròfags (el voltor negre, el comú, el trencalòs o l’aufrany), com ara el verí, el furtivisme o les electrocucions per contacte amb línies elèctriques d’alta tensió.

 

 

Voltor negre Espècie que va desaparèxer a Catalunya fa un segle i ara es redintrodueix de nou