
El proper diumenge 30 de juny, Cardona acollirà la primera edició de Cardona Canta, un certamen de germanor coral que, sota l'impuls de l'emblemàtica Coral Cardonina i l'Ajuntament cardoní, congregarà desenes de cantaires en els diferents actes d'una intensa jornada dedicada al cant. El programa inclou una missa cantada a les 12 del migdia, cançons a la Fira de Dalt a la 1, i el Gran Concert Coral a l'església de Sant Miquel, a partir de 2/4 de 7 de la tarda. La venda anticipada d'entrades es fa a l'Oficina de Turisme a un preu de 5 euros.
A fi de fomentar i divulgar els valors del cant i la cohesió de grup, que són intrínseques del cant coral i que compten amb una llarga tradició a la Catalunya central, s'ha volgut engegar aquesta nova cita anual que pretén reunir tots els cantaires de la vila i de localitats convidades en una jornada festiva de germanor. Una iniciativa que, a banda de donar un nou impuls a l'activitat cultural i musical de la vila, també vol reivindicar la llarga tradició que la música coral ha tingut sempre en aquest municipi.
Ja des de les acaballes del segle XIX i les primeres dècades del segle XX, Cardona havia tingut una nodrida activitat musical, amb diverses entitats i agrupacions corals, a banda dels també nombrosos conjunts instrumentals. Serà, però, a finals dels anys cinquantes quan, coincidint amb la fundació de la Coral Cardonina, el cant coral esdevingué una activitat cada cop més cultivada i important a la vila. Sota la iniciativa de la Coral Cardonina, s'organitzaren a Cardona nombroses trobades de germanor coral (Trobades Corals del Bages – Berguedà), així com les visites d'il·lustres orfeons com el Català i el Lleidatà, tot fent de Cardona, en reiterades ocasions, un municipi de referència del moviment coral català.
Amb aquesta nova jornada es vol donar un nou impuls al moviment coral a Cardona, convocant més d'un centenar de cantaires a una trobada festiva de germanor. Per aquest motiu, des de l'organització, s'ha volgut fer una crida als cantaires de les diverses formacions corals del municipi a participar-hi i s'ha convidat a una activa entitat coral barcelonina, la coral De Tot Cor.
La jornada comptarà amb diversos actes, entre els quals una missa solemne cantada íntegrament per l'Escolania cardonina, la cantada de cançons a migdia al centre històric de la vila i, com acte culminant, un gran concert de germanor a l'església parroquial, duant el qual podran escoltar-se més d'una vintena de peces d'estils i compositors d'allò més variats.
Entitats participants
Coral de l'Amistat
Fundada l'any 1999, està integrada per prop d'una trentena de cantarines del Casal de Gent Gran de Cardona. D'ençà de la seva creació, ha mantigut sempre una intensa activitat participant en nombroses festivitats i celebracions de la vila, com els tradicionals concerts nadalencs i de final de curs a la residència i al Casal cardoní, les cantades de caramelles, la missa de Santa Bàrbara o la festivitat a la Gent Gran. Durant tots aquests anys també ha realitzat nombroses sortides i intercanvis a diversos municipis catalans, com ara Manresa, Santpedor, Vic o Vilanova i la Geltrú, entre d'altres. Està dirigida per Anna Camps.
Coral De tot cor
La coral De tot Cor es va fundar l'any 2002, quan un grup de persones treballadores del Departament de Territori i Sostenibilitat amb inquietuds musicals i amb ganes d'enfortir els llaços d'amistat i el valor del treball en equip, uneixen les seves veus en busca d'una aventura musical.
Amb un repertori variat, fresc i dinàmic, que combina estils diferents com la música pop, el folk, les espirituals negres, versions del cinema musical i les tradicionals més populars, aquesta coral ha anat creixent fins el dia d'avui en nombre d'integrants, en repertori i en qualitat musical, però sobretot i per damunt de tot, en il·lusió.
Actualment compta amb una cinquantena de cantaires i una intensa activitat que l'ha portat a actuar a nombrosos escenaris barcelonins. La seva directora fundadora és Maria José Martí.
Escolania Cardonina
La Escolania cardonina va ser fundada el 1958, coincidint amb l'arribada de mossèn Josep Maria Casafont a Cardona com a responsable de la capella de música parroquial. D'ençà de la seva creció, centenars d'infants cardonins han contribuït a donar-li vida, amb una intensa activitat que compren des de la solemnització de misses dominicals fins a concerts i cantades tradicionals de nadales i caramelles. Actualment està dirigida per Ovidi Cobacho Closa
Coral Cardonina
Fundada l'any 1958 per Mn. Josep Mª Casafont, és la entitat musical cardonina més històrica i emblemàtica. Primerament com a Schola Cantorum i, més tard, com a Coral Cardonina, aquesta formació coral ha participat intensament, any rere any, de la vida cultural i artística de Cardona. I ho ha fet, alternant el seu compromís amb la parròquia i la seva vocació vers la divulgació del gran repertori musical clàssic i tradicional, a través la celebració de nombrosos concerts i amb la participació en les festivitats principals de la vila.
La seva activitat també ha impulsat l'organització de diversos concerts i esdeveniments culturals de primer ordre a Cartdona, com ara la vinguda de l'Orfeó Català, l'Orfeó Lleidatà o el Cor Monteverdi de Budapest, així com l'organització en diverses ocasions de la Trobada de Corals Bages-Berguedà a Cardona.
Durant aquests 55 anys d'activitat, la Coral Cardonina compta també amb una dilatada trajectòria concertística per desenes de municipis de tot Catalunya, així com també d'Andorra i de Mallorca, deixant sempre en lloc molt digne el nom de Cardona arreu on ha actuat. Actualment està dirigida per Ovidi Cobacho Closa.