Carles Cases diu Llach, de Cabrianes al Camp Nou

Lluny dels focus i del soroll mediàtic, l'extraordinari compositor bagenc segueix revisitant la seva intensa i fructífera trajectòria artística

Publicat el 29 d’abril de 2013 a les 19:30
Carles Cases

Lluny dels focus i del soroll mediàtic, l'extraordinari compositor bagenc Carles Cases segueix revisitant la seva intensa i fructífera trajectòria artística, tot regalant-nos nous treballs amarats d'una profunda sensibilitat i elaborats amb exquisida factura. En aquesta ocasió, el músic d'arrels sallentines ha volgut recrear la petjada musical dels seus anys de col·laboració amb Lluís Llach, cantautor amb qui Cases va treballar com a músic, arranjador i productor musical durant la dècada dels vuitantes.
 
Fent bona la cèlebre màxima de Verdi ("Tornate all'antico e sarà un progesso"), el viscut compositor ha retornat a les velles tonades poètiques del trobador català de Verges, mirant de copsar-ne la seva impressió més emotiva, la seva empremta més profunda, la nuesa de la íntima vivència passada pel sedàs de gairebé un quart de segle d'incombustible fertilitat creativa. El Llach dit des de l'íntima perspectiva de Cases, despullat i fecundat per la profunditat emotiva d'uns nous arranjaments que, volent reviure l'essència d'un passat particular, acaben transfigurant-lo i teixint una constel·lació de poemes musicals absolutament originals (en el sentit etimològic de tornar als orígens). 
 
Cançons com "Que tinguem sort", "Laura", "Viatge a Ítaca", "País petit", "Un núvol blanc", "Alè", "Com un arbre nu", "Amor particular", "Cançoneta", "El Jorn dels miserables", "Vaixell de Gràcia", "Geografia", "Madame", "Jo també he dormit a l'alba"o "Abril 74", entre d'altres, apareixen novament acolorides per l'univers musical de Carles Cases; convertides en música pura, en estampes musicals, nues de lletra i entonades per un esplèndid sextet instrumental, integrat per Alberto Reguera (violí), Mariona Tuset (violoncel), Raül Reverter (saxo i clarinet), Jordi Farrés (guitarra), Miquel A. Cordero (Contrabaix) i el mateix compositor al piano. 
 
Aquest passat cap de setmana en va donar bona mostra de tot plegat als dos concerts celebrats a Ripoll i Cabrianes. En aquest darrer, va fer vessar d'emoció i d'entusiasme al públic que atapeïa la sala del Centru, qui va acabar ovacionant-lo dempeus. El proper divendres està previst un nou concert a Sant Joan de Vilatorrada i, de cara a la nova temporada, podrem també escoltar-lo al Teatre Kursaal amb una nova versió instrumental amb orquestra de corda. 
 
No obstant, la gran noticia de la qual ens congratulem especialment és l'encàrrec que ha rebut el compositor bagenc per a concebre i dirigir el concert dedicat a la música de Lluís Llach que tindrà lloc el dia 29 de juny al Camp Nou. Un acte impulsat per l'ANC, Òmnium Cultural i el mateix Llach, sota el lema "Per la Llibertat" i on ha està previst que diversos cantants internacionals hi participin per entonar algunes de les peces més emblemàtiques del cantautor català. 
 
El Llach íntim de Cabrianes es dirà en majúscules al Camp Nou.