Carnestoltes 2023 al Bages i el Moianès: dates, rues i activitats

Consulta les festes de carnaval (o carnestoltes) que pots viure a les dues comarques

La celebració de carnavals i carnestoltes torna al Bages i el Moianès
La celebració de carnavals i carnestoltes torna al Bages i el Moianès | Àlex Gómez Ribera
04 de febrer del 2023
Actualitzat el 06 de febrer a les 14:38h
Un any més tornen les celebracions del carnaval, o carnestoltes segons el lloc, als municipis de tot el país amb les seves rues de disfresses, les seves festes esbojarrades i els seus enterraments de la sardina, i els municipis del Bages i del Moianès no s'escapen de la tradicional festa de la carn abans de la quarantena prèvia a la Setmana Santa.

A les nostres comarques, Sallent i Avinyó són, segurament, els principals bastions de la festa, però en molts altres municipis es desferma la desinhibició, tant amb activitats per a adults, sovint pujades de to, com amb convocatòries més familiars. I tot plegat en un any sense restriccions sanitàries

Carnaval de Sallent: rues i activitats programades
El Carnaval de Sallent és el de més anomenada, el que convoca més visitants i el que té un programa més extens de la comarca, amb el dilluns de festiu local. El seu programa s'allargarà del 16 al 22 de febrer, i tindrà com a acte més popular la rua de dissabte, que engegarà a les 5 de la tarda de la plaça de la Pau i que enguany aplegarà una quarantena llarga de comparses, i el més familiar serà el Carnaval Infantil, que enguany s'ha traslladat al dilluns, a partit de les 12 del migdia des del parc Pere Sallés. Sallent, però, té un carnaval molt més intens, amb concerts i moltes més activitats que es pot consultar en el programa que es troba en establiments del municipi.

Carnestoltes d'Avinyó: rues i activitats programades
Avinyó celebra el su Carnestoltes més tard, el cap de setmana del 24 al 26 de febrer, amb una programació centrada sobretot en concerts, enterrament de la sardina i el Sopar de Carnestoltes. El Carnestoltes d'Avinyó posa tota la carn a la nit. Divendres amb Tu sí que moles + PD Pinyones, dissabte amb Vizuri Versions + Xevi Festes, i diumenge amb l'enterrament de la sardina. A banda, dissabte al vespre hi haurà el Sopar de Carnestoltes a la Sala Polivalent. Aquí hi ha més informació per aconseguir-ne els tiquets.

Carnestoltes de Santpedor: rues i activitats programades
Enguany Santpedor ha fet una important aposta pel seu Carnestoltes amb un programa que s'allargarà tres dies, del 17 al 19 de febrer. La festa començarà divendres amb botifarrada popular, ruta del Bakalau amb xaranga i fi de festa a Cal Llobet.

Dissabte serà l'hora de la rua i el ball del Carnestoltes Jove, amb disfresses, botifarrada, música i Ball de Carnestoltes ja a la matinada. Diumenge, el programa es tancarà amb el Carnestoltes Infantil que inclourà rua de disfresses i espectacle familiar a Cal Llobet. Tots els detalls i horaris es poden consultar en aquest enllaç.

Carnestoltes de Manresa: rua infantil
Manresa és, possiblement, una de les ciutats menys carnavaleres del país. Malgrat això, fa un grapat d'anys que celebra una rua infantil amb la participació de totes les escoles que aplega un munt de gent. Enguany, la rua infantil del Carnestoltes de Manresa coincideix de ple amb la programació de la Festa de la Llum, el diumenge 19 de febrer. A partir de les 11 del matí des de la plana de l'Om, la rua desfilarà pel passeig Pere III fins a Crist Rei i pujarà pel carrer Àngel Guimerà fins a al de Carrasco i Formiguera, per fer la festa final a la plaça de les Oques.

Carnestoltes de Moià: rues programades
Moià divideix el seu Carnestoltes en dos dissabtes, el del 18 de febrer i el del 25. El primer dissabte celebra el Carnestoltes Infantil i la Festa de Disfresses a partir de les 5 de la tarda, amb una rua que sortirà de la plaça Major i acabarà a l'Espai Cultural Les Faixes, on es portarà a terme la Festa de Disfresses. El següent dissabte serà el torn de la rua i Festa de Disfresses oficial, amb la concentració de carrosses i comparses a la plaça Catalunya i la rua que començarà a 2/4 de 7 de la tarda pel carrer Nazari Alibés. A les 11 de la nit se celebrarà la Festa de Carnestoltes amb Dj Farrist a l'esplanada del Parc Municipal.

Carnaval de Cardona: rues i activitats programades
En la proximitat del potent Carnaval de Solsona, Cardona ofereix un dens programa d'activitats en el seu Carnaval. El dissabte 11 de febrer celebra el seu Carnaval Jove a partir de les 6 de la tarda amb la Cursa, la xaranga amb disfresses que sortirà des de la plaça dels 100 Pisos i acabarà a la plaça Santa Eulàlia, on s'hi pronunciarà el Sermó de Carnestoltes i s'hi farà una botifarrada popular. A 2/4 d'11 de la nit començarà el passacarrers amb xaranga fins al Pavelló Municipal, on s'hi celebraran els concerts de Rocktambuls, Dj Trapella i Coco Versions.

El divendres 17 de febrer serà el torn del Carnaval de les escoles, que començarà a 2/4 de 10 del matí des de cada escola fins a trobar-se a la plaça de la Fira on, a partir de 2/4 de 12 del migdia, hi haurà animació infantil. 

I el diumenge 19 de febrer se celebraran el Carnaval Infantil i el de la Gent gran. A les 11 del matí començarà la rua del Carnaval Infantil amenitzada per Batukagasals. Sortirà del passeig de la Fira i arribarà fins a la plaça de la Biblioteca, on s'hi farà animació infantil. A la tarda, el Casal Civil acollirà a partir de les 5 el concert-ball del Carnaval de la Gent gran amb el grup Sol i Mar.

Carnestoltes de Sant Joan de Vilatorrada: rues i activitats programades
Sant Joan de Vilatorrada celebrarà el seu Carnestoltes el dissabte 18 de febrer amb una rua de Carnestoltes que sortirà del Parc Llobet i acabarà a la plaça Major. A les 4 de la tarda és l'hora de la trobada de comparses, que començaran a desfilar mitja hora més tard.

Carnestoltes de Navàs: rues i activitats previstes
Navàs concentrarà el seu Carnestoltes Infantil i el seu Carnestoltes Reganser el dissabte 25 de febrer. A 2/4 de 5 de la tarda, el Carnestoltes Infantil partirà des de la plaça de l'Ajuntament i s'estirarà cap al Pavelló Blau. Un cop allà es farà el berenar popular, el concurs de disfresses i hi haurà animació infantil. El Carnestoltes Reganser començarà a les 10 de la nit amb xaranga i el mateix recorregut que l'infantil, des de la plaça de l’Ajuntament fins al Pavelló Blau, on s'hi celebrarà la Festa de disfresses amb punxadiscs.