Com es fa la investigació científica d'un crim, al Fecinema

El Festival porta a Manresa la recreació de la investigació d'un assassinat, amb la col·laboració de cossos policials i judicials

Publicat el 22 d’octubre de 2010 a les 18:42

Carles Quílez serà el narrador de la història. Foto: Fecinema

El Fecinema proposa un exercici rigorós per a conèixer, més enllà de les pel·lícules, com s'enfronten els professionals de la llei a una situació real d'assassinat. Què passa quan truquem a la policia per dir que s'ha comès un crim? Com es posa en marxa un procés que ha de conduir fins a la detenció del culpable?  

Davant d'aquestes preguntes, ens quedem amb moltes incògnites per resoldre i força preguntes per fer, que sovint ens responen el cinema i la televisió. Però què hi ha de real? El Fecinema porta a Manresa la recreació d'una investigació per cas d'assassinat, en què participaran la jutgessa Míriam de Rosa, la forense Mercè Basas, la policia científica dels Mossos d'Esquadra sota la coordinació de l'Inspector Dani Martínez, i actuarà com a narrador de l'acte l'escriptor i membre de la brigada antifrau, Carles Quilez. La recreació intenta respondre preguntes com on trobem ADN, què és el tal·li radioactiu, si el nombre de punyalades determina el grau de crueltat, si encara es necessita la intuïció policial, si existeix el crim perfecte... Després de la recreació de l'escena del crim i els mètodes d'investigació, es farà una taula rodona amb el públic per respondre a totes les preguntes que es vulguin formular a l'entorn de la investigació.  

L'acte tindrà lloc el dissabte dia 20 de novembre a l'auditori de la Fundació Caixa Manresa a la Plana de l'Om, i l'entrada és lliure i oberta a tothom.

Aquesta és una experiència que es va dur a terme a Barcelona per primera vegada amb motiu de la setmana de literatura policíaca BCN Negre y Criminal, i que ara es farà a Manresa gràcies a la col·laboració del comissari d'aquestes jornades, l'especialista en novel·la negre Paco Camarasa.