Comiat del II Festival Internacional d'Orgue de Montserrat

D. Philipp Meyer tanca dissabte vinent els diàlegs d'aquesta segona edició amb la música alemanya

Publicat el 02 de setembre de 2012 a les 15:11

Dissabte 8 de setembre, Solemnitat de la Nativitat de la Mare de Déu, a les 21h, l'organista de l'Abadia de Maria Laach (Alemanya), D. Philipp Meyer OSB, interpretarà música de J. S. Bach per cloure el II Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam. Aquest jove monjo benedictí ha estudiat orgue, cant gregorià i direcció coral a Heidelberg i a Colònia, i posteriorment va exercir com a sotsdirector del cor de la Catedral de Colònia. Un cop ingressat com a monjo al monestir de Maria Laach es va convertir en el director del cor monàstic i va fundar la Cappella Lacensis, un reputat grup vocal i instrumental de la mateixa Abadia. Com a intèrpret destaca com a improvisador i com a especialista en la música de Bach.

Cal recordar que l'Abadia de Maria Laach va tenir relació amb el Monestir de Montserrat quan va acollir, durant la Guerra Civil espanyola, alguns dels monjos de Montserrat exiliats. També va influir en la reforma litúrgica i renovament litúrgic que va tenir lloc a Montserrat després del I Congrés Litúrgic, el 1915.

En el concert del proper dissabte 8 de setembre, que tindrà també entrada lliure, D. Philipp Meyer interpretarà la Toccata E-Dur (Mi major), BWV 566, de Johann Sebastian Bach (1685-1750) i el famós coral An Wasserflüssen Babylon (Vora els rius de Babilònia) BWV 653, molt estimat pel P. Cassià M. Just. De Charles Marie Widor (1844-1937), el record de Bach que el mestre francès va escriure a partir de la música del Kantor de Leipzig: Bach's Memento. Nº 1: Pastorale, Nº 2: Miserere mei, Domine, Nº 6: Mattheus-Final. Finalment, de Felix Alexandre Guilmant (1837-1911), D. Philipp Meyer interpretarà la primera sonata en re menor: 1re Sonate pour le grand orgue ré mineur, op. 42 (Introduction et Allegro, Pastorale, Final). En el decurs d'aquest concert, aquest jove organista i monjo benedictí demostrarà la seva habilitat com a improvisador i farà gaudir de la música alemanya del gran repertori centroeuropeu.

El P. Jordi-Agustí Piqué, director artístic del Festival, ha valorat positivament l'assistència "nombrosíssima" de públic a cadascun dels concerts i ha subratllat "l'alta qualitat dels intèrprets i l'acollida que n'ha fet el públic al llarg d'aquesta edició". El programa de l'any vinent, la tercera edició del Festival, s'està acabant d'elaborar, ja que comptarà amb concerts singulars que es pretén que consolidin la trajectòria d'aquest certamen musical montserratí.

El programa del darrer concert del II Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam es pot descarregar clicant en aquest link. Cal recordar que tots els dies del Festival s'organitzen, des del Departament Didàctic, visites comentades a l'orgue de Montserrat. Per fer-ne la reserva: 93 877 77 27 / www.montserratvisita.com.

El II Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam, patrocinat per l'Abadia de Montserrat i l'Obra Social Caixa Penedès, s'ha caracteritzat pels diàlegs entre so, llengua i veu. D'una banda, els organistes convidats, que han representat les principals cultures lingüístiques europees –com ara la francesa, l'anglesa i l'alemanya–, han entrat en diàleg amb la cultura catalana (que n'ha estat l'amfitriona), a través de l'orgue, amb la veu humana. Veu, solistes, cor i orgue hauran dialogat en aquestes quatre nits d'estiu per fer realitat la llum del so de l'orgue de Montserrat.

Aquest certamen ha estat projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l'assessorament de l'organista Miquel González, mentre que la coordinació general ha anat a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l'Abadia de Montserrat. Catalunya Música, que aquest any fa 25 anys de trajectòria en el món de la música clàssica, dóna suport a aquest Festival i emetrà alguns d'aquests concerts.