
La trobada de cantaires d'havaneres a Manresa, després de 28 edicions, ja és un acte consolidat i esperat pels amants d'aquest gènere, ja que és l'única trobada d'aquestes característiques a la Catalunya interior i a on hi participen anualment més d'una vintena de grups. Com cada any es duu a terme el tercer dissabte de setembre, ja que és una data en la qual els diferents grups ja han acabat o estan a la recta final de les diferents cantades de la temporada, i l'acte els serveix per trobar-se, cantar-ne unes quantes i comentar com ha anat la temporada. És un acte fraternal entre tots els cantaires d'havaneres del país, que participen d'una forma desinteressada, donant el millor d'ells mateixos, i fent possible aquest espectacle de reconeixement popular d'aquest gènere que és l'havanera.
Enguany la trobada estarà dedicada al Mestre Josep Bastons, històric cantant i prolífic compositor d'havaneres en català. Amb més de vuitanta peces musicades, es podria dir que és un del pares de l'havanera catalana, i a la trobada d'enguany estarà al Parc de l'Agulla, fet que està generant molta il·lusió entre els diferents grups.
També es tindrà el goig de gaudir, com a cantant convidada, de la Neus Mar, una de les veus femenines amb més projecció dins el món de l'havanera. Mar s'inicia en les havaneres de la mà d'en Càstor Pérez, creant l'espectacle "L'Essència de l'havanera". Posteriorment funden el Grup d'Havaneres Cubacant, fins a la seva dissolució. L'any 2011 crea el concert-espectacle "Vull tornar-te a veure" homenatjant a en Josep Bastons, interpretant els seus temes versionats pel pianista Nito Figueras. També és cantant del grup Sonora Indiana, i aquest any ha creat el seu propi grup Neus Mar Trio, amb els músics Jordi Aguilar a la guitarra i Toni Gadea a la percussió. És la creadora i directora musical de la Cantada d'Havaneres per a la Marató de TV3.
Com ja es va fer en l'ultima edició a fi d'introduir diferents elements de la cultura popular, es comptarà amb l'actuació del Cos de Dansa de l'Esbart Manresà que ballaran l'havanera Lola la tavernera, música d'en Josep Bastons i lletra d'en Carles Casanovas, amb els arranjaments del Grup Port Bo i els Montgrins, i també ballaran Marineres, ambdues amb coreografia del director del Cos de Dansa Joan Manuel Miquel.
Aquesta trobada, si el temps ho permet, es farà al Parc de l'Agulla de Manresa el proper dissabte 15 de setembre des de les 5 de la tarda fins a les 12 de la nit. Arribada aquesta hora es fa l'acte de cloenda, que consisteix a pujar a l'escenari tots els grups que resten al Parc i cantar dues havaneres: "La bella Lola" i "El meu avi", vestint de blau marí al Parc de l'Agulla, i perfumant-se del salobre mediterrani que arriba amb la marinada. Un cop finalitzat hi ha un petit parlament que fan els diferents organitzadors i col·laboradors (President de l'Agrupació Cultural de Bages, Exc. Alcalde de Manresa i Gerent de la Junta del Parc de la Sèquia).
En cas de mal temps la trobada es farà en el marc del Museu de la Tècnica de Manresa (Dipòsits Vells).
Estimació de públic assistent
Des de l'organització es calculen entre 3000/6000 persones que passen durant tota la tarda. Com que és una trobada que dura 7 hores, hi ha dos tipus d'assistents, unes són aquelles persones fidels des de ja fa molts anys, que no es mouen de la zona de l'escenari i gaudeixen de tot l'acte i l'altre tipus de públic, és aquell que li agrada les havaneres, cançó de taverna i valset mariner, però van i venen durant tota la tarda- nit. En l'edició passada, que el temps va acompanyar, la valoració final va ser d'unes 6.000 persones.
Diferents zones
A la part que està tocant el llac hi ha l'escenari i una zona per preparar el rom cremat. A la part de d'alt del parc hi ha una barra de bar, amb servei d'entrepans i begudes, una zona de paradetes, on els grups que volen poden vendre els seus cd's, o bé l'entitat organitzadora hi posa els programes de mà.
Hi ha una tercera zona que està reservada per als cantaires i acompanyants on es fa el sopar de germanor.
Grups participants
Com que és una trobada de cantaires, és obert a tothom, ja siguin professionals o amateurs. En els darrers 5 anys hi han participat entre 20 i 30 grups, i cada un d'ells canta 3 o 4 cançons. Els grups cada any solen ser diferents, ja que depèn de si tenen actuacions i tot i tenint-ne si els hi permet la distància i l'horari, s'ho combinen per poder participar. Hi ha algun grup que ja fa és de vint anys que hi participa.
Els grups venen de totes les contrades de Catalunya (Girona, Barcelona, Tarragona, Lleida i la Catalunya nord).