Dominar militarment l'espai, en el Documental del mes d'octubre

"Pax Americana", dirigida per Denis Delestrac, posa sobre la taula diferents aspectes que fan dubtar de les intencions del EUA per ser els propietaris de l'espai

Publicat el 05 d’octubre de 2010 a les 18:02
Dins del marc del cicle El Documental del Mes, coordinat per MEES i CineClub, es podrà veure dijous dia 7 a les 8 del vespre al teatre Conservatori de Manresa "Pax Americana", de Denis Delestrac, que mostra a través de material d'arxiu i d'un accés sense precedents a la Unitat Espacial de l'exèrcit nord-americà, com es posicionen generals, analistes, polítics, diplomàtics, activistes per la pau i pilots davant d'una qüestió tan crítica com desconeguda: la conquesta militar de l'espai.

Si l'any 27 a.C., a l'Imperi Romà es parlava de la Pax Romana, el segle XX els nord-americans s'han apropiat d'aquest terme i han començat a parlar de la Pax Americana, per donar nom a un període en què la seva influència al món ha permès una pau relativa global. Denis Delestrac, analitza la possible conquesta militar de l'espai i qüestiona, a través de les intervencions i actuacions de diferents militars en actiu, periodistes, ex-diplomàtics del govern nord-americà i especialistes en estratègia militar espacial, així com d'activistes com l'escriptor Noam Chomsky o l'actor Martin Sheen, si ha començat o no la militarització de l'espai i quines podrien ser les conseqüències.

Pax Americana planteja preguntes, la resposta de les quals semblen no compartir les diferents superpotències militars. A qui pertany realment l'espai? Com es pot regular el seu ús? Parlem de superioritat militar o de superioritat moral? Amb tants de satèl·lits i tantes proves que es fan i es destrueixen a l'espai, qui és el responsable de que l'espai no s'ompli de deixalles? Busquem la pax americana o la pax universalis, entesa como la pau del planeta.

Paral·lelament a la projecció de Pax Americana, a l'Índia se celebrarà, la setmana del 9 al 12 d'octubre, una conferència internacional, la Space for Peace Week (http://www.space4peace.org/), on es debatran les polítiques sobre l'ús de les armes espacials i el paper que hi juguen els EUA i es plantejaran possibles solucions a una militarització que ja sembla irreversible.

Debat obert amb el director a través d'un webcast
Aquest mes d'octubre, per primera vegada en la història d'El Documental del Mes, una sessió de preguntes i respostes amb el director del film tindrà lloc a 13 sales de la xarxa a la vegada, incloent una sala a Xile (Universidad Católica de Valparaíso) que programarà una sessió extraordinària a les 14h hora local per poder participar de l'experiència.

Els espectadors de 13 sales de la xarxa d'El Documental del Mes tindran l'oportunitat de participar activament en el debat que es durà a terme amb el director del film, Denis Delestrac, i un expert en investigació aeroespacial, Tomàs Gisbert, investigador del Centre d'Estudis per a la Pau J.M. Delàs, al Neàpolis de Vilanova i la Geltrú, el dia de l'estrena, dijous 7 d'octubre, immediatament després de la projecció. Gràcies a la tecnologia webcast (retransmissió a través d'internet) els espectadors de les diverses sales podran veure el que està succeint a la seu central i formular preguntes als integrants de la taula rodona (via e-mail o SMS) que rebran resposta immediata des de Vilanova i la Geltrú.

L'experiència, pionera a casa nostra, reforça la vocació d'El Documental del Mes de donar la mateixa oportunitat als espectadors de qualsevol punt geogràfic de veure documentals de qualitat en pantalla gran i de fer-ho amb un valor afegit: la possibilitat de dialogar amb el director del film.

El Documental del Mes
El Documental del Mes té com a objectiu acostar el gènere documental al màxim nombre d'espectadors possible i incrementar la presència del documental europeu a les pantalles cinematogràfiques. Amb aquesta finalitat, habitualment, el primer dijous de cada mes s'estrena una pel·lícula documental de qualitat, de temàtica i procedència diversa, a 40 ciutats de Catalunya, país Valencià, Illes Balears i resta de I'Estat Espanyol. Els Documentals es projecten en versió original subtitulada en català a Catalunya, Alacant i les Illes Balears i en versió original subtitulada en castellà a la resta de l'Estat. La selecció de documentals la realitza un comitè de selecció de Parallel40.

Les entrades de les sessions d'El Documental del Mes a Manresa costen 4 euros i 3 amb el Carnet de CineClub i Galliner i es poden comprar a les taquilles del Kursaal, per telèfon (938723636) i una hora abans de la sessió a les taquilles del Conservatori.

Els dos darrers documentals d'aquest 2010 seran:
  • 4 de NOVEMBRE. "El juez y el general" de Patricio Lanfranco i Elisabeth Farnswortd (EUA-Xile 2008) revela un dels episodis més notoris del s. XX i explica una història sobre la violació dels drets humans.
  • 2 de DESEMBRE. "The edge of dreaming", d'Amy Hardie (Escòcia 2009). narra la història d'aquest any, de com Amy i la seva família viuen la seva malaltia. El somni premonitori i l'amenaça de la mort la portaran a veure un neurocientífic i un xaman, que donaran un sorprenent gir a la història.