La Seu de Manresa és objecte d'estudi de dues universitats alemanyes en dos àmbits molt diferents. Per una banda, la Lena Kunzmann i en Leonhard Salzer, estudiants del màster de restauració de la Universitat de Bamberg, Alemanya, estan elaborant un projecte sobre les restauracions de la basílica. L'objectiu del seu projecte és investigar, en base a plànols, com es produeixen les restauracions de la Seu i veure com es construeixen els punts de contacte entre l'antic i el nou de la basílica. Per fer-ho, estan realitzant aixecaments en 2D i 3D que compararan amb la documentació gràfica del projecte de rehabilitació de la façana principal d'Alexandre Soler i March.
Els estudiants han fet dues estades a Manresa. La primera, durant dues setmanes del passat mes d'octubre, els va servir per fer un primer contacte amb l'equipament, documentar-se a l'arxiu i al Bisbat de Vic i començar a fer el mapejat per elaborar, posteriorment, aixecaments en 2D i 3D.
La seva segona estada a Manresa ha estat del 5 al 16 de gener, aquesta vegada han vingut amb molta més informació extreta dels seus primers anàlisis i han aprofitat per seguir prenent mides, analitzant materials i completant tota la informació que necessiten per treballar. També van aprofitar la seva estada per entrevistar-se amb l'aparellador i l'arquitecte de les obres de restauració de la Seu (Jaume Soldevila pare i fill) amb qui van poder contrastar hipòtesis, resoldre dubtes i fer noves descobertes.
El tutor del projecte és l'Àngel Menargues, que està fent el seu doctorat a la Universitat de Bamberg sobre les restauracions a diversos edificis a nivell comparatiu i contempla introduir el projecte de Kunzmann i Salzer dins del seu doctorat i, fins i tot, ampliar-lo venint ell mateix per seguir estudiant la Seu. Menargues intenta que els estudiants alemanys facin estudis sobre esglésies catalanes perquè sap que encara hi ha molta recerca per fer i molts més camps inexplorats que sobre les esglésies alemanyes.
El corrector del projecte és el catedràtic Stefan Breitling, del departament d'Arqueologia de l'edificació de la Universitat de Bamberg.
L'article sobre el Frontal Florentí
El Frontal Florentí, brodat del segle XIV que actualment es troba al Museu de la Seu, també és objecte d'estudi. En aquest cas, l'Sven Jakstat, de la Universitat Lliure de Berlín i l'Adrian Bremenkamp, de la Bibilioteca Hertziana de l'institut Max-Planck d'Història de l'Art, estan redactant un article sobre la peça amb un anàlisi exhaustiu sobre la seva història, el taller on es va brodar i la rellevància que té dins del context de la història de l'art.
Actualment, el Centre de Restauració de Béns i Mobles de la Generalitat està elaborant un estudi sobre l'estat de conservació del Frontal Florentí per valorar-ne l'estat i plantejar millores tant a nivell de conservació com d'ubicació. El passat mes de desembre es va procedir a l'obertura de la vitrina que conté el frontal i es va aprofitar l'ocasió per fer moltes fotografies sense el vidre per il·lustrar l'article de Jakstat i Bremenkamp.
Dues universitats alemanyes estudien la Seu
La Universitat de Bamberg lidera un projecte de final de màster sobre les rehabilitacions de la basílica | La Universitat de Berlín està elaborant un article sobre el Frontal Florentí
Ara a portada
Publicat el 26 de gener de 2018 a les 16:58
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans L'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada guanya un Premi Pilarín Bayés de contes
-
Cultura i Mitjans Els infants de les escoles de Sant Fruitós gaudeixen d'una matinal de contes durant Sant Jordi
-
Cultura i Mitjans Manresa bull d'activitat en una diada de Sant Jordi amb bones expectatives
-
Cultura i Mitjans Toni Soler debat sobre Jordi Pujol en una projecció especial de «Parenostre» al Bages Centre