
El proper diumenge 13 d'abril, a les 18:30, l'església parroquial de Cardona acollirà un dels actes principals de les commemoracions del tricentenari de 1714 al Bages: el concert extraordinari intitulat "El cant d'un poble". Una iniciativa sorgida de diverses entitats del Bages que, sumant esforços i treball, han volgut unir-se a les celebracions del 300 aniversari de la Guerra de Successió tot reivindicant dos elements que constitueixen l'essència fonamental de la seva activitat: la música i la cultura catalana.
Malgrat la repressió política i cultural que va sofrir Catalunya d'ençà de la fi de la Guerra de Successió i els decrets de Nova Planta, la música i la cultura populars han preservat l'esperit i els anhels del poble català durant segles. Les cançons i les músiques tradicionals han esdevingut la veu i l'expressió d'una nació reprimida i menystinguda, un vehicle de transmissió cultural i de comunió social. D'aquí l'expressió tan reiterada: "Poble que canta mai no mor".
En aquest sentit, des de la Catalunya Central, s'ha volgut posar en valor aquesta realitat tot aprofitant l'ocasió que ha brindat l'Ajuntament de Cardona, coincidint amb el cap de setmana de la cloenda del Congrés Internacional sobre la Guerra de Successió a la històrica vila del Bages, per donar cos a aquest concert extraordinari dedicat íntegrament a la música popular catalana, intitulat "El cant d'un poble".
Un concert que, d'una banda, comptarà amb la participació de tres formacions històriques i emblemàtiques del cant coral a la nostra comarca – la Capella de Música de Burés de Castellbell i el Vilar (que enguany també celebra el seu centenari), la Coral Escriny de Santpedor i la Coral Cardonina de la vila amfitriona-, juntament amb una de les formacions instrumentals emergents més potents de la Catalunya interior – la Banda de Música de Cardona-. Mentre que, d'altra banda, comprendrà un programa que abraçarà més de 300 anys de músiques i cançons populars de diferents estils, gèneres i èpoques, així com també de diversos territoris i àmbits culturals catalans .
El repertori constarà d'una vintena d'obres musicals de diferents estils, períodes i territoris, totes elles englobades sota el denominador comú de l'imaginari popular català. Cançons i músiques d'arrel tradicional, antigues i modernes, del Principat, de València i de Mallorca, alternades amb cançons d'autor, himnes històrics, havaneres, sardanes, balades i composicions d'alguns mestres de la Catalunya Central. Algunes d'elles, recuperacions històriques que s'escoltaran de bell nou, després de molts anys, a la Catalunya interior. Entre aquestes últimes, es recuperaran un històric "Himne a Cardona", que data de 1901, el que havia d'ésser l'himne de la República, "El cant del poble" o una satírica versió de "El cant dels ocells" datada de 1705.
Tres segles de músiques que ressonaran novament sota les voltes gòtiques de l'església parroquial de Sant Miquel de Cardona, el proper diumenge 13 d'abril, coincidint amb la celebració del Diumenge de Rams i la Pasqua Jueva, que, com és sabut, commemora l'alliberament del poble hebreu del jou d'Egipte.
Les localitats per a l'estrena cardonina es poden adquirir anticipadament a l'Oficina de Turisme de Cardona, a un preu únic de 10€. El mateix dia, mitja hora abans del concert, s'habilitaran les taquilles a l'entrada del recinte gòtic de Sant Miquel.