El carrer del Balç inspira dolços i joies

La pastisseria manresana el Cigne i l'artesana Cristina Giménez presenten el "Dolç del Balç" i la col·lecció "Les Pedres del Balç"

Publicat el 13 de desembre de 2012 a les 19:18
Salvador Pérez, Sílvia Gratacós i Cristina Giménez durant la presentació dels nous productes. Foto: AjM

El Carrer del Balç de Manresa ha servit com a inspiració de dos nous productes que passaran a ampliar els productes de record de la ciutat de Manresa. En primer lloc, la pastisseria manresana El Cigne ha elaborat el "Dolç del Balç", una galeta inspirada en el logotip del Carrer del Balç; i d'altra banda, en un àmbit ben diferent, l'artista Cristina Giménez de la botiga 28m2 Espai Crisjoies ha dissenyat una col·lecció de peces inspirades en el carrer medieval de la ciutat.

La regidora de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Sílvia Gratacós ha presentat avui els dos productes en roda de premsa acompanyada per Salvador Pérez, de la pastisseria El Cigne, i la mateixa Cristina Giménez.

La regidora ha declarat que a l'Ajuntament de Manresa li fa especial il·lusió "presentar aquests artistes que han elaborat aquests productes i que, per iniciativa, pròpia han adoptat la denominació del Carrer del Balç, com un present pe r aquestes festes".

Cristina Giménez ha comentat que la seva línia de joies la conformen una col·lecció de fermalls inspirats en tota la simbologia medieval. La seva obra es presenta en forma d'itinerari per l'Edat Mitjana, "començant per una peça mare i avançant amb la resta de peces, representant l'alquímia que transforma els còdols del carrer del Balç en peces de valor". Les joies estan realitzades en plata i materials nobles i treballades de la mateixa forma com es feia en aquella època.

La col·lecció, que es posarà a la venda per la Fira de l'Aixada 2013, s'anomena "Les pedres del Balç" i se'n presentarà una mostra de cinc agulles de pit coincidint amb la Fira de Santa Llúcia.

Exposició i sorteig d'una joia
Aquesta mateix dijous a les vuit del vespre hi haurà un acte previ de presentació, durant el qual els assistents seran rebuts amb una degustació de cervesa manresana "Mandril", gentilesa de la Bodega del Senyor Gat, seguidament, l'historiador Aleix Solé farà una petita ponència sobre joieria medieval i donarà pas a l'artista, que presentarà l'exposició de les cinc peces. Tot això, amenitzat amb el grup de música Nakki.

Des d'avui i fins el diumenge, els visitants al Centre d'Interpretació podran omplir una butlleta per participar en el sorteig d'una de les peces, que se sortejarà el mateix dia 16 de desembre, a la 1 del migdia. El sorteig estarà acompanyat d'un concert de la Coral Lupulus i d'un vermut a càrrec de la Taberna del Senyor Gat.

Galetes naturals fetes "amb molt d'amor"
Per la seva part, Salvador Pérez ha explicat com va sorgir la idea de fer els dolços del Carrer del Balç i ha assenyalat que "va ser un procés bastant costós" abans d'afegir que "la seva elaboració es basa en productes totalment naturals i artesanals" i que "sobretot està fet amb molt d'amor".

El "Dolç del Balç" és una galeta dolça, tipus pasta de te, que estarà disponible en tres sabors: tradicional, amb cacau i amb sucre. El dolç està disponible a partir d'avui a la pastisseria El Cigne i al Carrer del Balç i es podrà comprar ara en caixes de 18 peces, amb 6 peces de cada modalitat de galeta i, més endavant, en paquets de 6 peces d'una sola modalitat.

La presentació d'aquests dos productes és una mostra més de com el Centre d'Interpretació del Carrer del Balç, inaugurat l'agost de 2011, esta duent a terme un paper de dinamització del centre històric de la ciutat, objectiu que també persegueixen la resta d'activitats que s'hi estan programant, com va ser el Festapes, que va comptar amb la participació d'una desena d'establiments del centre històric, el Pessebre Vivent, amb la col·laboració de quatre entitats de la ciutat, o els paquets turístics que s'estan comercialitzant a les agències de viatges.