
El CLAM de Navarcles ha presentat avui l'onzena edició del festival cinematogràfic que ha programat la projecció 36 pel·lícules de 21 països diferents, de les quals 14 són estrenes a Catalunya. Sis de les obres competiran en la secció oficial de llargmetratges i 12 en la de curtmetratges. El certamen comptarà amb la presència, entre d'altres, de primeres figures del setè art estatal com els directors José Luis Cuerda i Imanol Uribe o l'actor Eduard Fernàndez.
Un any més, el festival es complementa amb l'entrega del premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat i la celebració d'un munt d'actes paral·lels amb el tema "la Igualtat, és possible?" com a eix central que convida al debat i la reflexió.
Els detalls de l'onzena edició del festival, que se celebrarà del 8 al 18 de maig a l'Auditori Agustí Soler i Mas i al Centre Cultural la Creueta de Navarcles, han estat presentats avui pel president del festival Josep Maria Carrillo; pel director del CLAM, Valentí Oliveras i pel coordinador Serafí Vallecillos, els quals han coincidit en destacar la potencialitat d'aquesta edició que referma i posiciona el festival com a esdeveniment únic a Catalunya.
Concurs de llargmetratges
El Clam, pera primer vegada, ha passat aquest any a ser també un concurs de llargmetratges i ha modificat les bases de participació per garantir que les obres presentades siguin de rigorosa estrena i que siguin inèdits a les sales de projecció de Catalunya. En total s'han rebut 32 llargs a concurs, entre els quals s'han seleccionat 6 finalistes que lluitaran pel primer premi, pel premi especial del jurat i el premi del públic.
Les sis pel·lícules seleccionades han estat:
- Phantom of a previous war (Iraq). Dirigida per Hawre Mustafa. Relata la història d'un nen durant la guerra Iran-Iraq.
- Yo Indocumentada (Veneçuela). Dirigida per Andrea Baranenko. Explica les vivències de tres transsexuals veneçolanes que lluiten pels seus dret en una societat masclista i amb fòbia a la diversitat.
- Abriendo Puertas (Espanya). Dir. Juanmi Gutiérrez. Documental que ens parla i aprofundeix sobre les diferents maneres d'entendre el moviment okupa.
- Sur nos Traces (Canadà, Bolívia, Espanya). Dirigida per Sandra Rodríguez. Relata la història de sis capellans espanyols que van fer de missioners a la Bolívia de l'època del Che Guevara i ara amb 70 anys hi tornen al país sud-americà.
- Sigo Siendo (Perú, Espanya). Dirigida per Javier Corcuera. Documental de parla de música i músics al Perú.
- Ainu caminos a la memòria (Espanya, Japó, Suïssa, Alemanya). Dirigida per Marcos Centeno. Ens parla del poble ainu al Japó, considerats salvatges pel govern i que van ser desposseïts de les seves terres.
Concurs de curtmetratges
Per al concurs de curtmetratges, durant aquesta onzena edició ha utilitzat majoritàriament les plataformes digitals online per a la gestió de les inscripcions. Així, enguany el Clam ha rebut un autèntic allau de curts a concurs (325), una recepció rècord que ha obligat a un gran esforç al jurat per decidir la dotzena de finalistes que han estat els següents:
- Desnudo (Espanya). Dir. José Antonio Cortes
- El ventilador (Espanya, Alemanya). Dir. Jonathan Failla
- After 17 hours (Pas az Hefdah sa at) ( Irán)., Dir. Babak Habi Bifar
- Lula (Espanya). Dir. Vanessa Batista
- Piove (Itàlia). Dir. Lu Pulici i Francesco Zucchi
- Dit is Ronald (Bèlgica). Dir. Jules Comes
- El escondrijo (Espanya). Dir. Ivan Fernández de Córdoba
- La verdadera revolución (Espanya). Dir. Pablo Sola
- Hiki (Marroc). Dir. Réda Sabile
- Inocente (Espanya). Dir. Àlvaro Pastor
- Fe de vida (Espanya). Dir. Elena Frez
- Pantone (Espanya). Dir. Javier Taboada
Propostes molt atractives a la secció pantalla oberta/mostra de cinema
El Clam presenta també nou pel·lícules de gran interès i que s'agrupen dins la secció Pantalla Oberta, una selecció de pel·lícules que no s'han estrenat comercialment o d'estrena recent, però que no s'han pogut veure en el nostre àmbit territorial més proper i que, a parer de l'organització, tenen interès cinematogràfic, il·lustren qüestions d'actualitat, aporten noves visions o poden interessar al públic del Clam.
- El hijo del otro (Le fils de l'autre)(França). Dir. Lorraine Levy. La història de dos joves –un palestí i un israelià que en néixer van ser lliurats de forma errònia a les seves famílies. Amb aquesta pel·lícula el CLAM obrirà el festival.
- El facilitador (Equador). Dir. Victor Arregui. Relata la història d'Elena, a qui el seu pare, diagnosticat amb un càncer terminal, li demana que torni de l'Equador per acompanyar-lo. Ella quedarà impactada per la cultura indígena i els espectaculars paisatges andins.
- Slow food story (Itàlia). Dir. Stefano Sarda. Documental sobre aquest moviment internacional de resistència contra el menjar ràpid i que ara té arrels a 150 països.
- Viva la libertad (Viva la libertá) (Itàlia). Dir. Roberto Andò. Relata la història d'un polític que és substituït pel seu germà bessó que és bipolar i que ha acabat de sortir d'un psiquiàtric.
- La mer a l'aube (França, Alemanya). Dir. Volker Schlöndorff. Durant la II Guerra Mundial, tres activistes de la Joventut Comunista maten unoficial alemany al centre de Nantes. En represàlia, Hitler exigeix immediatament l'execució de cent cinquanta ostatges francesos.
- Maestras de la república (Espanya). Dir. Pilar Pérez Solano. A través de la recreació d'una mestra de l'època i imatges d'arxiu inèdites, ens descobreix el meravellós llegat que ens han deixat les mestres durant la Segona República.
- Walesa, la esperanza de un pueblo (Walesa, czlowiek z nadziei) (Polònia). Dir. Andrzej Wajda. Pel·lícula sobre els esforços del líder sindical i Premi Mobel de la Pau, el polnès Lech Walesa.
- A 20 pasos de la fama (Twenty feet from stardom) (Estats Units). Dir. Morgan Leville. Documental d'aquells cantants secundaris que es troben a l'escenari, molt a prop dels cantants famosos, és un poema a les coristes del pop i el soul. Aquesta obra va aconseguir l'Oscar al millor documental de 2013 i tancarà aquesta edició del CLAM.
- El bumbún (Argentina). Dir. Fernando Bermúdez y Sergio González. Historia ambientada a Argentina on la la filla d'un obrer alcohòlic i violent que l'obliga a assumir la identitat d'un home des del seu naixement.
Noves Vies
El Clam també vol ser al costat d'aquelles propostes cinematogràfiques diferents, de marcat arrelament al territori, de cineastes debutants i propostes alternatives. Per aquesta edició se n'han seleccionat tres, que són les següents:
- El barri s'ha de defensar (Espanya). Dir. Cristina Mora i Neus Ràfols. És la crònica de la lluita que el veïnat de la Barceloneta ha protagonitzat des del 2005, amb la imposició de l'anomenat "Pla dels Ascensors" -que expulsava 1000 famílies- fins a les actuals mobilitzacions contra la Reforma del Port Vell.
- Las tres vidas de Pedro Burruezo (Espanya). Dir. José López Pérez. Història del músic i artista Pedro Burruezo, basant-se en les tres àrees principals en les que es divideix la seva vida: la part musical, l'ecoactivista i sobre el pensament i la cultura. Partint de la música, que és l'eix central, en el documental es parla d'ecologia i de pensament.
- Why do jamaicans run so fast ? (Jamaica). Dir. Miquel Galofre. Els atletes de Jamaica –encapçalats per Usain Bolt- aconsegueixen sis medalles d'or a les olimpíades de Pequín. Aquest documental narra una història que ens descobreix com la música i l'atletisme s'han convertit en vies d'escapada de la pobresa i la violència a Jamaica.
Reconeixement CLAM a José Luis Cuerda i a Imanol Uribe
El CLAM aquest any ret homenatge a dos dels grans director del cinema espanyol, José Luis Cuerda i Imanol Uribe, que seran a Navarcles per rebre una distinció del festival. Amb la seva presència es projectaran dues de les seves grans pel·lícules.
- Amanece que no es poco. Dir. José Luis Cuerda. Pel·lícula extraordinària i d'humor absurd amb un guió surrealista ple de situacions còmiques a un poble de la Sierra de Albacete i la presencia de grans actors del cinema espanyol l'any 1988.
- Días Contados. Dir. Imanol Uribe. Pel·lícula que va aconseguir vuit Goyas l'any 1994. És la història d'un pistoler d'ETA a Madrid que s'enamora d'una jove drogoaddicta mentre prepara un atemptat.
Sessió de col·laboració amb ANC de Navarcles
El Clam continua la seva col·laboració amb entitats i col·lectius socials de Navarcles i de la Catallunya Central Enguany tornar a programar una projecció conjunta amb l'Assemblea Nacional de Catalunya. La pel·lícula seleccionada serà:
- Qüestions nationales (Canadà), dirigida Roger Boire i Jean Pierre Roy. Quebec, Escòcia, Catalunya, països de tres pobles sense estat, esgarrats pel seu somni d'independència, són els protagonistes d'aquest documental independent i imparcial que intenta aportar aire fresc i renovador al debat sobre la sobirania del Quebec
Programació per als més joves
Amb el nom Clam Kids, el festival ofereix enguany tres pel·lícules especials per al públic infantil i juvenil: Des les tres pel·lícules, una és oberta al públic infantil i familiar en general; una altra és una sessió especial per a alumnes de primària de l'escola Catalunya de Navarcles, que han treballat el tema de la igualtat a les aules; i la tercera adreçada als alumnes de secundària de l'Institut de Navarcles.
- El extraordinario viaje de Lucius Dumb (Espanya). Dir. Maite Ruiz de Austri. Pel·lícula d'animació que relata la història d'un grup de científics molt intel·ligents, molt bojos i molt savis, que busquen un instrument que ajudi a convertir la Terra en un planeta pacífic, feliç i lluminós.
- El circo de la mariposa (Estats Units). Dir. Joshua Weige. Curtmetratge adreçat als alumnes de primària que explica la història d'un home discapacitat, sense braços ni cames, que acaba treballant en un circ.
- Kauw Boy (Països Baixos). Dir. Boudewijn Koole. És una historia familiar en què un nen de 10 anys se sent molt sol i troba l'amistat amb una gralla. Amb l'ajuda d'aquesta au, va influint mica en mica per anar recuperant l'atenció del seus pares i l'ambient familiar.
Altres activitats cinematogràfiques
A banda de la programació cinematogràfica, el Clam reforçarà aquesta edició amb una Trobada de festivals. Per primera vegada, l'organització ha convidat 3 festivals amb qui comparteix temàtica, amb la intenció de promoure el festival i d'iniciar una via permanent de relació i col·laboració entre ells. Es tracta del Festival de Cinema Solidari de Guadalajara, el Festival de Cinema i Drets Humans de Sant Sebastià i el Festival Resistances de Foix, tres festivals amb qui el Clam (especialment amb Sant Sebastià) ja tenia alguna relació o ja havia contactat amb anterioritat. Tres festivals que comparteixen temàtica i objectius, però amb models organitzatius diferents. La trobada permetrà compartir experiències, contrastar fórmules organitzatives i explorar futures vies de col·laboració en el marc europeu i amb vistes a contactar en el futur altres festivals afins.
El Clam també ha organitzat per aquesta edició un Taller de Cinema Documental per permetrà a les persones aprendre a fer de reporters amb el telèfons mòbils. Aquest taller de cinema documental està vinculat a la secció Community Stories del Mobil Film Festival de San Diego, Califòrnia (EUA) i té l'objectiu d'ensenyar a utilitzar el telèfon mòbil per documentar visualment i de prop la realitat d'un col·lectiu, denunciar una situació, promocionar actes o donar a conèixer projectes.
Més convidats al festival
La presència de professionals del món del cinema tornaran a enriquir i prestigiar el Festival i aportaran al públic la oportunitat de conèixer i aprofundir en les pel·lícules projectades gràcies al diàleg amb les persones que les han dirigides o protagonitzades. Enguany, a banda de la presència de José Luis Cuerda i Imanol Urube, que seran reconeguts pel festival, ens acompanyaran també:
- L'actor català Eduard Fernández (guanyador de dos Goyas i protagonista de la sèrie de TV3 Descalç sobre la terra vermella, interpretant el bisbe Pere Casaldàliga), que serà present a la cerimònia de lliurament del Premi Pere Casaldàliga
- El director basc Juan Miguel Gutiérrez (que presentarà el seu documental Abriendo Puertas, que concursarà a la secció oficial de llargs).
- El director José López i el músic i compositor Pedro Burruezo (que presentaran la seva pel·lícula Las tres vides de Pedro Burruezo, en la secció de Noves Vies.
- Cristina Mora i Neus Ràfols, directores del documental El barri s'ha de defensar.
- L'actriu catalana Mont Plans, que assistirà a la taula rodona coorganitzada amb FEMAREC i AMPANS.
Programa d'activitats paral·leles
Per reforçar la programació cinematogràfica i amb l'objectiu d'aprofundir amb el tema de la Igualtat -l'eix vertebrador d'aquesta onzena edició del festival- es proposen tres actes paral·lels importants, de màxima actualitat i que conviden a la reflexió i al debat.
En primer lloc, una conferència del sociòleg i politòleg Vicenç Navarro que valorarà el creixement de les desigualtats socials. Seguirà una taula rodona amb la participació de dues entitats catalanes –AMPANS i FEMAREC- que treballen per la inserció de persones amb minusvàlida psíquica; i finalment una taula rodona sobre la situació de la justícia avui, que comptarà amb un cartell de convidats de luxe com Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic); Carlos Jiménez Villarejo, advocat, ex-fiscal anticorrupció; i Carles McCragh, escriptor, advocat i Degà del Col·legi d'Advocats de Girona i vicepresident de la Fundació de la Fundació Advocacia Espanyola. Aquest darrer acte està organitzat en col·laboració amb Memorial Democràtic, l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Manresa i el Consell de Solidaritat de Manresa.
Hi haurà diversos actes en col·laboració amb la Biblioteca Sant Valentí de Navarcles, entre els quals un dels més destacats serà la presència del filòsof Josep Ramoneda, que presentarà la seva revista La maleta de Portbou; així com presentació de contes, exposicions i tertúlies literàries...
Un altre de les novetats d'aquesta edició serà la celebració de la Cursa de la Igualtat, el dissabte 17 de maig. Una prova atlètica de 13 quilòmetres i de caràcter solidari per corriols dels boscos navarclins, que té el suport de la Regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Navarcles, el Club Running Navarcles i amb la col·laboració de Manresa del Campus Universitari de Manresa i la FUB.
Nova edició del Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat
Cada any, en el marc del Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, l'organització fa lliurament del premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat, un reconeixement honorífic a l'entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet i no tan sols un desig. Compta amb la col·laboració de l'associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga.
Enguany l'organització ha introduït un canvi en l'elecció de la persona o entitat guardonada, amb l'objectiu de promoure la participació de les entitats més representatives del sector de la cooperació i de l'activisme solidari.
A tal efecte, s'ha constituït un jurat que compta amb representants de les següents entitats:- FICNA (entitat organitzadora del festival i promotora del premi); L'Associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga; OXFAM Intermón; Justícia i Pau i Amnistia Internacional.
Amb aquesta iniciativa, el CLAM vol aconseguir una major transparència i participació en la designació del guardonat i, alhora, una més gran implicació del sector i prestigiar el premi a nivell nacional. L'acte de lliurament serà el diumenge 11 de maig a les 12 hores, al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas.
Tota la resta informació i els detalls de la programació a la pagina web del Clam