
L'Escola Municipal de Música de Súria avançarà cap a un model pedagògic basat en classes col·lectives i grups instrumentals, que serà desenvolupat a partir d'un treball conjunt entre l'Ajuntament, l'equip directiu del centre, el professorat i les famílies de l'alumnat. Aquest va ser un dels missatges principals de la xerrada ‘Cap a un nou model d'Escola de Música', que es va celebrar ahir, dimarts, i que va omplir el saló de sessions de l'Ajuntament.
La implantació d'aquest sistema de funcionament serà progressiva i s'iniciarà a partir del curs 2012-13. La seva posada en marxa serà compatible amb el manteniment d'una atenció personalitzada als alumnes que així ho requereixin per les seves capacitats musicals.
Aquest nou model és el resultat d'un treball conjunt que ha estat elaborat en els darrers mesos per l'Ajuntament, l'equip directiu i el professorat del centre, davant de la reducció de les aportacions procedents de la Generalitat per al seu finançament. En aquest treball s'han tingut en compte les experiències d'altres escoles de música que han desenvolupat plantejaments similars sense renunciar a la qualitat de l'oferta pedagògica.
La regidora d'Educació i Cultura, Ana Pérez, va manifestar a les persones assistents que el nou model pretén assegurar la continuïtat de l'Escola de Música sobre bases "sostenibles a nivell pedagògic, econòmic i social", i sense que això hagi de requerir un esforç econòmic important per als alumnes i les famílies. Segons Ana Pérez, "volem una Escola de futur" que tingui "bases sòlides" per seguir creixent.
En l'acte van participar l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, i el gestor musical Joan Fargas, per tal explicar l'experiència d'aquest municipi en la redefinició de la seva Escola de Música per tal d'assegurar-ne la continuïtat en un entorn d'extrema dificultat per a les finances municipals.
Dionís Guiteras va comentar que, tot i aquesta situació desfavorable, l'Ajuntament va decidir que "mantenir la continuïtat de l'Escola Municipal de Música tenia sentit", però posant l'accent sobre l'interès social de l'ensenyament musical a partir de classes col·lectives i grups instrumentals. L'alcalde de Moià va afegir que aquest canvi de model requereix "la complicitat" de tots els sectors de la comunitat educativa.
Per la seva banda, Joan Fargas va comentar que una redefinició d'aquest tipus ha de ser planificada "a mitjà termini", encara que en una primera fase es puguin requerir "actuacions d'urgència". Fargas va afirmar que altres països de gran tradició musical també apliquen des de fa molt temps i amb èxit un model pedagògic d'escoles basades en classes col·lectives i grups instrumentals, amb l'objectiu principal de socialitzar la formació musical com a part del creixement personal.
Altres línies de treball apuntades en la xerrada van ser estudiar la possibilitat d'avançar cap a una mancomunació amb altres centres del territori i desenvolupar mecanismes per tal que els exalumnes de l'Escola de Música mantinguin algun tipus de vincle amb el centre.
En el transcurs de l'acte, la directora de l'Escola de Música de Súria, Montserrat Casserras, va agrair el "vot de confiança" de les famílies cap al centre per haver matriculat els seus fills i filles en el centre per al proper curs, tot i que les quotes no hagin estat encara fixades.
Pel que fa al nou sistema de classes col·lectives i grups instrumentals, Montserrat Casserras va explicar que possiblement no serà possible aplicar-lo en tota la seva extensió durant el curs vinent, i que en les noves classes col·lectives s'intentarà agrupar alumnes que tinguin un nivell musical i edat similars.