
El Servei Educatiu del Kursaal impulsa aquest any un nou projecte. Es tracta del Fem Dansa!, que té com a objectiu principal que nois i noies de 3r i 4t d'ESO participin en un espectacle de dansa contemporània i moviment formant part del cos de dansa, i que en mostrin el resultat a la Sala Gran del Teatre Kursaal de Manresa.
El meteoròleg Alfred Rodríguez Picó ha preparat el guió d'aquest primer espectacle del projecte, "Meteodansa", que explica un viatge pel món a la recerca de fenòmens meteorològics. La coreògrafa Montse Colomé (que va dirigir l'espectacle inaugural del Kursaal) s'ha encarregat del moviment escènic, tant dels nois i noies, com dels ballarins professionals que també prendran part en l'espectacle. L'escenografia -a càrrec de Llorenç Corbella-, projeccions audiovisuals, efectes especials, i fragments i peces musicals d'autors clàssics com Grieg, Purcell, Txaikovsky, Strauss... que ha triat especialment Alfred Rodríguez Picó per descriure els fenòmens meteorològics, completen el muntatge.
En aquesta primera edició hi participen 205 alumnes de 3 centres de Manresa, un de Cardona, de Sallent i de Sant Vicenç de Castellet. Per prearar l'espectacle, els alumnes faran 8 sessions de treball als centres de secundària a càrrec de coreògrafs professionals, que treballaran directament amb els alumnes, 2 assajos generals al Kursaal per unificar les coreografies de cada centre i, finalment, l'estrena de l'espectacle a la Sala Gran del Kursaal, el 3 de maig (21h). El dissabte 4 de maig (18 h) es tornarà a representar dins de la programació del Petit Kursaal.
Fem Dansa! és el segon gran projecte adreçat a alumnes de secundària que impulsa el Servei Educatiu del Kursaal, després que l'any passat, es va estrenar el projecte Fem Òpera!, en què més 600 alumnes van participar en la representació de l'òpera infantil ‘El Petit Escuraxemeneies' de Britten; un projecte que es repeteix enguany amb ‘Brundibar' de Hans Krása.
Fem Dansa: Meteodansa
Formen part de l'espectacle:
- Narrador de la història: que serà el conegut meteoròleg Alfred Rodríguez Picó
- 4 ballarins professionals, sota la direcció de la coreògrafa Montse Colomé
- Escenografia: Llorenç Corbella
- Cos de dansa: format per 205 alumnes de secundària
Objectius
- Apropar i donar a conèixer la dansa contemporània i el moviment als estudiants de secundària, contribuint d'aquesta manera a potenciar les seves habilitats creatives.
- Potenciar el coneixement del propi cos, de les seves capacitats de moviment.
- Col·laborar en la interacció i relació dels joves a través del moviment. Sent aquest l'excusa que els faci compartir experiències, valorar el treball en equip, i considerar-se peça important en el procés de creació.
- Participar de manera directa i activa en el procés de creació i posada en escena d'un espectacle de dansa.
- Conèixer les característiques de 10 fenòmens meteorològics i a quin lloc es produiexen.
- Obtenir coneixements de la història de la música a través de la música clàssica que descriurà cada fenomen meteorològic.
Per què un projecte educatiu que relaciona el moviment i la meteorologia?
El moviment i la música han de ser una eina per deshinibir-se i mostrar-se tal i com som davant dels altres, sense els prejudicis tan freqüents en l'etapa de l'adolescència. Fer-ho amb una excusa racional com els fenòmens meteorològics ajuda a que aquesta deshinibició es produeixi amb més facilitat. A la vegada, sumar-hi un contingut més teòric fa que el projecte pugui ser treballat des de diferents àrees.
Metodologia
- 8 sessions de treball als centres de secundària a càrrec de coreògrafs professionals, que treballaran directament amb els alumnes.
- 2 assajos generals al Kursaal per unificar les coreografies de cada centre. Posada en escena a la Sala Gran del Kursaal.
- Activitats paral·leles: Xerrada a càrrec de l'Alfred Rodríguez Picó, per presentar i explicar els principals fenòmens meteorològics que es treballaran.
L'espectacle: Meteodansa
La idea: un espectacle de dansa, música, imatges i efectes especials sobre els fenòmens meteorològics.
Argument: L'Alfred Rodríguez Picó viatja per tot el món a la recerca dels fenòmens meteorològics més extrems. Un viatge espectacular, alhora que divertit i pedagògic.
Posada en escena: Cada escena farà referència a un fenomen meteorològic i tindrà la seva pròpia música i coreografia, acompanyant-se sempre d'imatges i dades. L'espectacle compatarà amb ballarins professionals que desenvoluparan part de l'espectacle, unint-se els alumnes de secundària a les diferents coreografies completant el moviment de l'espectacle.
La coreografia: serà una coreografia original pel projecte, que s'anirà desenvolupant i construint conjuntament amb els alumnes de secundària, a través de ballarins que professionals
La música: peces i fragments de diferents autors clàssics seleccionats expressament per a cada fenomen: Edward Grieg, Purcell, Tchaikovsky, Strauss…en són un exemple.
Centres que participen en el projecte
- Mare de Déu del Carme, Cardona, 44 alumnes
- Castellet, Sant Vicenç, 25 alumnes
- Llobregat, Sallent, 50 alumnes
- Oms i de Prat, Manresa, 50 alumnes
- Guillem Catà, Manresa, 20 alumnes
- Cal Gravat, Manresa, 16 alumnes