El Museu Comarcal es renova

Aquesta renovació forma part del Pla Director i té l'objectiu de millorar la capacitat d'atracció i difusió d’aquest equipament cultural

Publicat el 06 de maig de 2011 a les 15:39

S'ha iniciat la renovació de les sales d'exposició permanent del Museu Comarcal. Foto: AjM

Amb l'objectiu general de posar en valor les col·leccions del Museu Comarcal i millorar l'accés del públic, s'estan realitzant obres de renovació de les sales de l'exposició permanent.
 
Aquesta actuació consisteix en una reordenació del recorregut per acostar-lo molt més a un itinerari cronològic, des de la mostra de fòssils fins a l'època contemporània, tot introduint elements informatius que permetin al visitant conèixer molt millor la col·lecció i el seu context històric i artístic.

S'ha fet una selecció i reordenació de les peces exposades i s'ha renovat la seva presentació amb una actuació bàsicament de fusteria, pintura i retolació. S'han retirat peces que tenen menys importància dins el nou relat que proposa el Museu i se n'han incorporat d'altres que ajuden a explicar millor els períodes medievals i del barroc. En global, el nou recorregut redueix el nombre de peces.La retolació és un dels elements més nous de la nova proposta. Les combinacions de fotografies i textos permeten que el visitant faci una lectura general de les principals èpoques històriques i artístiques de Manresa. La idea és augmentar la utilitat i el nivell de satisfacció dels visitants. El nou disseny de les sales pretén reforçar l'explicació i l'estètica de les col·leccions del museu.
 
El Museu mantindrà els 500 m2 d'espai expositiu però modifica la distribució de sales amb la col·locació de plafons i mampares per aconseguir espais més oberts i amplis. Així, es passarà de 12 a 8 sales. La renovació s'està executant per fases per facilitar el moviment de les peces exposades assegurant la seva integritat.

Les noves sales de l'exposició permanent es podran començar a visitar a partir de la Nit dels Museus, del dissabte 14 de maig. La renovació total de l'exposició acabarà abans de l'estiu.

En el marc d'aquest programa d'actuacions, s'han executat ja obres de sanejament de la teulada, la façana del carrer Vidal i Barraquer i bona part dels tancaments exteriors de la tercera planta. També forma part d'aquest procés de renovació l'obertura del nou espai expositiu a la segona planta de l'edifici, l'Espai Memòries, dedicat a tractar amb un plantejament innovador per la forta presència del component artístic contemporani, la història del s. XX a Manresa, cosa que ha comportat habilitar un espai de 400 m2. Aquesta és l'actuació més destacada en l'àmbit de la difusió que s'ha fet al museu l'any passat.  

El primer pas del Pla Director
Aquestes actuacions són un primer pas cap al nou model de Museu Comarcal que defineix la proposta el Pla Director. Recordem que aquest Pla és el conjunt dels projectes museològic i museogràfic redactats amb la voluntat de renovar el Museu per millorar l'acompliment de la seva funció, fer-lo més atractiu per al visitant i donar-li la projecció que mereixen les col·leccions que conserva.

Amb aquest pla es reforça el paper del Museu Comarcal de Manresa com a institució, les seves col·leccions i l'interès i la utilitat que aquesta institució té tant en el context patrimonial com sociocultural com de participació en processos socioeconòmics.
 
Es vol situar el museu en el conjunt museístic del país bo i remarcant allò que aquest té de més valuós i singular des del punt de vista del patrimoni cultural i, alhora, es pretén fer elaborant un programa expositiu modern i atractiu que renovi el concepte de museu local/territorial. Intervenció per tant patrimonial i museològica alhora. I com demana el context present i alguns dels nous criteris museològics posant l'accent en el públic i en la utilitat social.

Es busca construir un museu d'història i d'art basat en els criteris de la moderna museologia i aplicant una museografia que utilitzi al seu servei els recursos de la tecnologia més actual. Per al públic la visita al museu ha de ser una experiència on posi en joc sensacions i emocions que l'acostin a conèixer d'una manera viscuda allò que el museu vol comunicar. Una experiència única i que només en l'entorn del museu sigui possible. És per aquesta banda que diem que el projecte vol ser ambiciós en la recerca d'una fórmula que renovi la noció i la pràctica del museu de territori.
 
Alhora, però, el projecte vol mantenir una altra ambició: remarcar la col·lecció de béns que el museu ha aplegat al llarg dels mes de 100 anys d'història i fer-ho posant en valor aquells objectes seleccionats entre tots els que tenen un valor excepcional més enllà de l'entorn local i que expliquen part de la història i l'art del país. Aquest és el cas puntual de la col·lecció de ceràmica decorada en verd i manganès de la primera meitat del s. XIV i que ens parla de la ciutat esplendorosa d'aquell segle.
 
Però és sobretot en l'art i la història de Catalunya entre els segles XVI i XVIII, l'època moderna amb un accent molt especial en l'època del barroc 1600 – 1750, on volem posar l'accent del nostre museu i des d'on volem donar-li una personalitat i un relleu en relació d'altres projectes museístics.
 
Aquests eixos preferents es reflecteixen en el dimensionat dels àmbits expositius i en els tractaments que es donaran a aquestes col·leccions tant en l'exposició com en el programa d'activitats.

I això cal fer-ho sense oblidar altres línies d'acció molt vives al museu com són les de l'arqueologia del nostre territori i la participació i difusió de la creació artística contemporània.
 
Aquest projecte, per al seu desplegament preveu un augment dels espais expositius que doblarà els actuals (que són d'uns 900 m2).
 
Es tracta d'aconseguir un equilibri entre una història que ha reunit en el museu notables col·leccions d'objectes, i la necessitat de posar ara l'accent en la difusió i en el visitant per a aprofitar al màxim el valor patrimonial i el potencial comunicatiu d'aquestes col·leccions per a il·lustrar aquesta història que volem explicar.

Aquest pla director és l'eina de planificació que ha d'orientar l'actuació del museu a mitjà i llarg termini. Entre les principals actuacions que es vol planificar hi ha el trasllat de l'Arxiu Comarcal i la inclusió de l'Escola d'Arts dins de l'equipament patrimonial i artístic de l'antic col·legi de Sant Ignasi.