El Museu de la Tècnica de Manresa inaugura «la Sèquia i l'Aigua»

L'exposició compta amb més de 300 peces

Publicat el 18 de febrer de 2011 a les 19:56

Algunes de les peces del nou espai del Museu de la Tècnica de Manresa. Foto: Estefania Escolà

El Museu de la Tècnica de Manresa inaugura, aquest divendres al vespre, un nou espai anomenat La Sèquia i l'Aigua. Es tracta d'un recorregut amb més de 300 peces que expliquen la importància del canal medieval que, des del segle XIV, porta aigua a la ciutat de Manresa. Per aquesta exposició, el Museu ha recuperat peces com l'armari de la Junta de la Sèquia que, fins ara, estava guardat a l'Arxiu Històric Comarcal. A més, també s'han rescatat algunes peces d'hidrometria que es conservaven a l'embassament de Foix (Garraf). Es tracta de molinets, limnígrafs per mesurar el cabal de l'aigua, molins polvorers -una particularitat de la indústria manresana-, i molins fariners, entre d'altres.

Els Dipòsits Vells de Manresa celebren 150 anys d'història. Per aquest motiu, el Museu, instal·lat dins dels dipòsits, ha volgut recuperar algunes de les peces que expliquen la història de la Sèquia i l'aigua.

Segons ha explicat a l'ACN la directora del Museu, Alba Subirana, l'exposició mostra com es va construir una de les obres d'enginyeria més importants realitzades al Bages durant l'Edat Mitjana. La Sèquia és un canal medieval que es va construir al segle XIV per portar l'aigua del riu Llobregat des de Balsareny fins a Manresa. Al llarg de l'exposició, es poden veure els diferents usos que ha tingut l'obra, des de l'agricultura fins l'àmbit industrial.

A banda, la mostra destaca algunes de les particularitats que fan rellevant aquesta obra. Amb un recorregut de 26 quilòmetres, el canal només té un desnivell de deu metres, un fet que, segons Subirana, és "insòlit" si es té en compte els mitjans rudimentaris de l'època en què es va construir.

El canal, projectat per l'enginyer Guillem Catà, va servir per acabar amb els problemes de sequera de Manresa i, encara actualment, aporta un cabal d'aigua suficient per abastir la ciutat i algunes poblacions de la rodalia.

Dipòsits Vells de Manresa, d'edifici industrial a centre cultural
El Museu de la Tècnica està ubicat dins dels Dipòsits Vells de Manresa. Unes instal·lacions que es van construir a partir de l'any 1861 amb la finalitat de dotar la ciutat d'una reserva d'aigua.

A més del nou espai, el Museu també mostra una exposició monogràfica permanent dedicada a la cinteria, el nom amb què es coneixen els teixits estrets, una especialitat tèxtil poc coneguda però amb una gran importància i un fort arrelament a Catalunya, sobretot a Manresa. En aquesta exposició, s'hi pot conèixer el món de la confecció de cintes, vetes i trenats, entre d'altres.

La inauguració del nou espai, amb motiu del 150è aniversari, comptarà amb un concert en què el piano del manresà Manel Camp estarà acompanyat pels telers d'aquesta exposició permanent.