El Museu de Montserrat tindrà el seu Scully

L'obra, de grans proporcions, porta per títol La Muntanya d'Oisin i presidirà la reformada sala de pintura contemporània del MDM

Publicat el 14 de maig de 2010 a les 17:33
L'artista nord-americà d'origen irlandès Sean Scully (Dublin, 1945) donarà un quadre de grans dimensions al Museu de Montserrat. Dimarts, 18 de maig, a les 12.30h, tindrà lloc l'acte de lliurament, en presencia de l'autor, a la sala de pintura contemporània del MDM –reformada recentment per donar acollida a aquesta nova obra-, al que també hi assistirà el P. Josep de C. Laplana, director del MDM i amic personal de l'artista, i el P. Abat de Montserrat, Josep M. Soler.

L'obra que Sean Scully regala al Museu de Montserrat porta pel títol La Muntanya d'Oisin, que és el nom del seu fill -que el va portar a Montserrat pocs mesos després del seu naixement-. És una obra de proporcions grans (225 x 195 cm), que s'insereix plenament en la millor època de l'autor, la de la seva serena maduresa. El quadre impressiona per la seva sobrietat, la pau que traspua, la grandesa simfònica dels tons i l'obertura a l'esperança. Segons el P. Josep de C. Laplana, es pot considerar "un clàssic del Scully més clàssic".

Sean Scully és un pintor d'anomenada universal. La seva biografia, enormement rica en contrasts, agitada i coherent al mateix temps, té tots els ingredients per esdevenir el paradigma d'un artista que s'ha fet ell mateix, que ha viscut i ha patit les conseqüències socials de la classe treballadora de la Postguerra, emigrant, en certa manera desarrelat del seu país i de la seva cultura. Ha estat i és un lluitador de mena, compromès amb els drets civils, un idealista, un home que cerca la seva identitat i que troba el seu món referencial en l'art d'avantguarda, l'abstracció expressionista, viscut com a una confessió de valors que comprometen una vida, un artista de sensibilitat exquisida per allò que és essencial a la pintura, el color i les consonàncies i dissonàncies del color, allunyat de tota frivolitat, de la  prestidigitació,  del show i de  l'ostentació teatral. És un clàssic que ha creat un món que li pertany i que ha esdevingut un punt de referència en l'art contemporani mundial.

Els principals museus del món compten amb alguna obra de Sean Scully: Metropolitan (Nova York), MoMa (Nova York), National Gallery of Art (Washington), Cleveland, Saint Louis, Tate Gallery (Londres), Victoria & Albert Museum (Londres), British Council (Londres), Irish Museum  of Modern Art (Dublin), Birmingham Museum of Art , Bayerische Staatsgemäldesammlungen (Munic), National Gallery of Australia (Melbourne), Museo Nacional Centro de Arte  Reina Sofia (Madrid) o Fundació La Caixa (Barcelona), entre d'altres.

Una altra faceta de Sean Scully, que en 1972 va obtenir la llicència en Belles Arts amb la qualificació màxima a la universitat de Newcastle, ha estat la docència universitària a Anglaterra i als Estats Units, i és un conferenciant molt sol·licitat en les grans universitats del món, on sovint imparteix cursos monogràfics. Ha estat investit doctor honoris causa per tres d'elles.

A més dels seus tallers-estudis a New York i a Munic, Sean Scully en té també un altre a Barcelona des de l'any 1994. Tot cercant els fils conductors de la seva vida i una mena de "pàtria espiritual" coherent amb allò que ell és, el 2006 Scully va arribar a Montserrat i va establir lligams d'amistat amb el Museu i amb el monestir. De seguida es va palesar una sintonia i una concordança de criteris i d'opcions:  la sensibilitat humana i social d'un art que transpira valors seriosos, el gust pel silenci i per la reflexió introspectiva, el sentit de l'amistat i també el bon humor, que en Scully són congènits i que es compaginen amb la tenacitat, el rigor i la lluita, si cal, en favor de l'home i de la seva dignitat.

El projecte d'Scully a Montserrat
El projecte de rehabilitació de l'antic Monestir de Santa Cecília de Montserrat (segles X-XI), segons el qual Sean Scully pintarà els tres àbsides de l'església, tot respectant i revaloritzant l'obra romànica, es troba en una fase molt avançada. Segons afirma el P. Josep de C. Laplana, director del Museu de Montserrat, la intervenció que farà Sean Scully a l'interior d'aquesta església podria ser considerada "com un paral·lel en el segle XXI de la que va fer Henry Matisse a la capella del Roser de Vence (Alpes Marítims), el 1950".