El primer espectacle Fringe Manresa compleix les expectatives

Publicat el 11 de juliol de 2015 a les 12:49

L'espectacle 'Oblid'Art' es va iniciar amb una acció itinerant. Foto: Esdeveniments


Aquest divendres la 2ª edició del Festival de teatre de petit format 'A pell' Manresa. En aquesta edició el Festival s'ha iniciat amb un espectacle Fringe, on es proposava fer memòria històrica de personatges de la ciutat oblidats. L'espectacle 'Oblid'Art' es va iniciar amb una acció itinerant, des del Casino de Manresa, on tres actors busquen entre el públic gent que els recordi, expliquen qui son i porten un marc de fotografia en la qual ells es veuen però el públic no. Aquesta comitiva va arribar fins al pati del carrer Sant Miquel número 11, on a les 9 del vespre es va fer la representació d''Oblid'Art'. Més de 35 persones van omplir la capacitat dels espais utilitzats.

Inicia amb un poema de Mario Benedetti 'Desaparecidos' que dona peu al personatge 'Veritat', interpretat per Núria Hontecillas, expressi l'enuig d'aquest temps passat, post guerra, repressió, transició,...

Els actors ens expliquen les seves morts: Joan Camprubí i Puig, interpretat per Climent Ribera, ferit del front de l'Ebre, fou assassinat el mateix dia 24 per les tropes marroquines, dos trets al cap. Agustí Soler Fosas, interpretat per Sergi Gamisans, fou l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, pagès de professió, casat i amb 3 filles. Principals acusacions que li atribueix el franquisme: "formà part del comitè antifeixista del poble, militant a la Unió de Rabassaires i a Esquerra Republicana de Catalunya i defensar els valors republicans i democràtics". "Aneu amb el cap ben alt pertot arreu. Sóc innocent. No he matat ningú! Aneu amb el cap ben alt". Aquestes són les darreres paraules d'Agustí Soler Fosas poc abans de ser afusellat al Camp de la Bota. Fèlix Soler Jorba, interpretat per Jordi Vilamú, va morir per les ferides d'una bomba mentre es banyava al riu Zújar.

L'espectacle continuava traslladant-se 'al futur' que era al Carrer del Balç on els personatges van cloure l'acte amb la interpretació del 'Jorn dels Miserables' de Lluís Llach, mentre escrivien el nom en un llenç blanc. 

El fons musical de l'espectacle, una guitarra interpretada per Alba Fornells, interpreta entre altres: I si canto trist i El jorn dels miserables.

Amb aquest espectacle s'ha volgut posar un petit exemple dels fets. Per un presumible bé en nom de la democràcia, hem viscut una veritat prostituïda, però el futur no pot seguir avançant amb els peus lligats en el passat tèrbol. En aquets país encara no es tracta per igual als morts dels dos costats d'una guerra que encara no està del tot curada i la dignitat catedralícia dels insignes assassins que varen guanyar i sotmetre tot un país, contrasta amb l'anonimat de les tombes dels vençuts.

El Festival continua amb les seves noves propostes. Aquest any es faran tres espectacles pel públic infantil els dies 11, 12 i 18 de juliol, al Pati de la Palmera de l'espai de l'agrupament escolta i guies sant Jordi Cardenal Lluch, a les 20h. I el públic adult podrà gaudir d'altres tres, els dies 17, 18 i 19 de juliol, al carrer del Balç, a les 21h.