El saló principal de l'edifici de l'Anònima ha acollit aquest divendres l'últim acte dels tres que s'han celebrat aquesta setmana en el marc del Festival Artístic del Barri Antic (FABA) per mostrar i debatre la proposta del festival per convertir l'Anònima en un espai de creació cultural. En aquesta última jornada, els membres de l'organització han presentat públicament totes les característiques del projecte L'Anònima: Transformadora Creativa i les conclusions sobre el rumb de l'edifici. Els organitzadors del festival demanen al govern municipal des de la segona edició del FABA que l'Anònima i tot el seu equipament es converteixi en un espai de creació transformadora, una demanda que aposta per veure la llum el maig del 2022.
Les bases d'aquest projecte rauen en dos pilars: primer de tot, en la necessitat que té la ciutat de Manresa en crear espais i polítiques centrades en la creació; i en la visió de potencial d'utilitzar aquesta creació per connectar la ciutadania. Tot això, amb un pla de gestió comunitària que uneixi les persones en un programa comú. El que busca L'Anònima: Transformadora Creativa és promoure la cultura, la creació i l'avantguarda artística mitjançant aquest emblemàtic edifici manresà. Els organitzadors creuen que, en un futur, aquest projecte pot ser un referent a nivell de país i sempre apostant pel talent emergent.
Qualsevol persona podria convertir-se en un membre d'aquest projecte cultural. El pla aposta per una divisió de tres tipus de socis: fixes, de programa i usuaris. Els membres fixes estan definits per un ús privatiu de l'espai. Els membres de programa tindrien un ús dels espais polivalents, podrien utilitzar els equipaments de manera temporal: freqüent o puntual. Per últim, els membres usuaris serien totes aquelles persones consumidores de les activitats culturals.
Per recolzar el pla i mostrar referents de projectes semblants, han assistit a l'acte Luís Calderón, de Tabacalera de Madrid, i Diego Garulo, de la Harinera de Saragossa. Els dos representants han exposat el funcionament de les dues entitats, cada una situada en un edifici reutilitzat de la seva ciutat. Tenen com a referència els drets culturals, l'autogestió i la creació de col·lectius. Compten amb una participació activa amb el teixit veïnal i desenvolupen tota mena d'activitats culturals de qualsevol disciplina artística. Els seus objectius són cuidar la cultura local, proveir a la ciutadania d'una gran oferta cultural i obrir-se a propostes artístiques molt diverses.
Les conclusions que han extret els membres de l'organització del FABA tenen el focus en el valor del desenvolupament de la cultura, amb la possibilitat d'aglutinar talent i enfortir aquesta indústria creativa. Sempre amb perspectiva de benefici públic i comunitat. L'Ajuntament de Manresa encara no ha donat una resposta a la instància presentada aquest passat mes de juliol, que exigeix saber els usos que se'n vol fer de l'espai l'Anònima.
El projecte cultural «L'Anònima: Transformadora Creativa» aposta per iniciar l'activitat el maig del 2022
Els membres del FABA han presentat el pla del projecte, que reclama una innovació en la gestió de la cultura amb voluntat transformadora
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-
Publicat el 01 d’octubre de 2021 a les 16:46
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Manresa completa un dels Sant Jordi més lluïts dels darrers anys
-
Cultura i Mitjans L'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada guanya un Premi Pilarín Bayés de contes
-
Cultura i Mitjans Els infants de les escoles de Sant Fruitós gaudeixen d'una matinal de contes durant Sant Jordi
-
Cultura i Mitjans Manresa bull d'activitat en una diada de Sant Jordi amb bones expectatives