El record de Ferran Planes torna a Súria en la presentació de «El desgavell»

Dintre del cicle "Per Sant Jordi, llibres de casa"

Publicat el 18 d’abril de 2011 a les 16:03

Imatge de l'acte de presentació de 'El desgavell' al saló de sessions de la Casa de la Vila. Foto: AjSú

La presentació del llibre "El desgavell", de Ferran Planes, va cloure divendres passat, 15 d'abril, el cicle "Per Sant Jordi, llibres de casa", organitzat per l'Ajuntament de Súria amb l'objectiu de donar a conèixer obres d'autors locals o relacionades amb la vila. L'acte va comptar amb la presència de familiars directes de l'autor, que en alguns capítols del seu llibre descriu l'ambient social i polític de Súria en la dècada dels anys trenta.

Ferran Planes i Vilella va ser un destacat escriptor i intel—lectual berguedà d'ideologia republicana que va viure entre els anys 1914-1985. Durant la Segona República va ser a Súria com a tècnic d'administració local i home de confiança dels alcaldes Jaume Ribera i Florenci Claret. La seva obra "El desgavell" s'ha tornat a publicar ara sense els talls de censura que va patir en la seva primera edició de 1969.

Una escenografia formada per un escriptori antic, vells volums d'administració pública i una màquina d'escriure va acompanyar la presentació del llibre al saló de sessions de la Casa de la Vila, un espai que és present en diferents pasatges de l'obra. Durant l'acte, l'actriu surienca M. Alba Esquius va llegir alguns d'aquests fragments.

L'historiador manresà Quim Aloy, conegut estudiós del període republicà, va explicar que l'obra de Ferran Planes és el testimoni d'una època històrica molt important i d'una generació "malaurada per la guerra i la dictadura franquista". També va afegir que "El desgavell" és un llibre "excel·lent" i "molt amè", escrit amb rigorositat i amb la voluntat d'arribar a un públic ampli.

Quim Aloy va recordar les paraules del mateix Ferran Planes sobre la vila, dient que a Súria es va trobar "tan bé com el peix a l'aigua". Per la seva banda, l'editora del llibre, Maria Bohigas, va expressar la seva "emoció" per trobar-se a la Casa de la Vila, un dels escenaris destacats de "El desgavell".

En nom de la família va parlar Jordi Planes, nebot de l'autor i, al mateix temps, personatge de l'obra i testimoni de la seva escriptura. Segons Jordi Planes, el seu oncle era "un home generós" i un "escriptor de raça" que va projectar a "El desgavell", amb ironia, l'amargor d'una "generació esclafada".

Jordi Planes va expressar l'agraïment de la seva família a l'Ajuntament per la presentació del llibre, especificant que l'estada de Ferran Planes a la vila "va ser l'origen del seu més gran amor", ja que durant la seva estada a Súria va conèixer la seva dona Elisabet. A la presentació de l'acte van assistir el fill de l'autor, Albert Planes, i una altra neboda, Josefina Planes.

L'alcalde Antoni Julián va manifestar que la presentació del llibre volia ser el record d'un temps "en què els valors de la democràcia i del catalanisme van ser molt presents a la societat d'aquest país", i a una generació de persones "que van donar molt per Catalunya". Segons Antoni Julián, llegir o rellegir "El desgavell" "és un exercici per a recuperar aquesta memòria" i reviure moments "interessantíssims" de la història de Súria.

Per la seva banda, la regidora de Cultura i primera tinent d'alcalde, Encarna Mata, va recordar la relació de Ferran Planes amb Súria durant els anys de la Segona República i va agrair la presència de totes les persones que van participar en l'acte.

El cicle "Per Sant Jordi, llibres de casa" ha ofert enguany tres presentacions de llibres relacionats amb Súria: "D'aquí estant (no) es veu el mar", del poeta surienc Josep Fàbrega, la novel—la ‘Cuando suba la marea', de Cristina Tironi, i "El desgavell". Els tres llibres es podran adquirir a la llibreria La Cantina.