Els Traginers de Balsareny arriben als 75 anys i celebren un casament autèntic

La pluja no aconsegueix deslluir una festa molt concorreguda, tot i que alguns carruatges no han pogut sortir

Publicat el 04 de febrer de 2018 a les 16:12
Actualitzat el 04 de febrer de 2018 a les 16:16
La Cavalcada de Traginers, amb uns 25 traginers i 85 caps de bestiar i unes 500 persones vestides com els pagesos i pubilles del segle XIX i principis del XX, ha posat el punt i final a tres dies de celebració del 75è aniversari de la recuperació de la Festa dels Traginers de Balsareny. La pluja ha estat una convidada gens volguda que ha fet acte de presència des de primera hora del matí i ha provocat que alguns carruatges no hagin pogut sortir. Tot i això, a les 12 del migdia, centenars de persones equipats amb paraigües s'han aplegat pels carrers més cèntrics de Balsareny per gaudir d'una festa que té el reconeixement de Festa Tradicional d'Interès Nacional i Festa d'Interès Turístic. Des de la comissió organitzativa, l'any passat es va optar per incloure a la festa la celebració d'un casament amb els nuvis del poble vestits com al segle XIX. La iniciativa va tenir molt bona acollida i s'espera que tingui continuïtat. En aquesta ocasió s'ha celebrat l'enllaç d'Adalbert Arnau i Laura Bonet. Com a conseqüència de les pluges, els actes previstos per aquesta tarda han quedat suspesos.

"El traginer surt al carrer: plogui, nevi o faci fred". Molts traginers, vestits del segle XIX iamb espardenyes de set vetes, han reafirmat i s'han fet seva aquesta dita per sortir pels carrers de Balsareny el dia més esperat de la Festa dels Traginers. Altres traginers i participants de la festa han estat més prudents i han optat per protegir-se amb un paraigües fosc que evités deslluir l'escena. 

Els nuvis d'enguany s'han mostrat molt il·lusionats per haver-se pogut casar de debò durant la Festa dels Traginers. Tant la Laura Bonet com l'Adalbert Arnau són dos traginers des que eren petits. "Ja que ens volíem casar, què millor que fer-ho dins la nostra estimada festa", ha dit Bonet. De la seva banda, el nuvi ha explicat que és nét de l'últim traginer de Balsareny. Un parell de generacions més tard i adaptats als canvis de la tècnica, tant ell com la seva dona es dediquen al món del transport. "Avui dia encara traginem", ha bromejat.

Des de l'organització, Jordi Santasusana, que enguany també ha fet d'abanderat, ha explicat a l'ACN que la voluntat de la festa és continuar amb els casaments, perquè aporten un element d'autenticitat a la tradició. Amb tot, de moment, per l'any vinent encara no tenen cap parella que els hagi comunicat que es volen casar per la festa, però confien poder trobar els candidats. 

A banda del casament, l'altra gran novetat d'enguany és la participació de membres de la festa d'Autrefois le Couserans, del municipi francès de Saint-Girons, que enguany celebren el 25è aniversari. Tot i que en el seu cas els animals que feinegen no són les mules i els matxos sinó que són els bous, les dues festes guarden grans similituds.

Una de les novetats d'aquesta edició eren les curses d'ases ponis, mules i cavalls que s'havien de fer al castell de Balsareny diumenge a la tarda, però que s'han hagut de suspendre com a conseqüència de la pluja. Jordi Santasusana també ha destacat les activitats per als joves i els infants que s'han programat, com el correfoc o la cavalcada de Traginers Joves. L'objectiu de la comissió és poder anar creant una pedrera de joves que s'estimin i gaudeixin de la festa perquè siguin les persones que puguin liderar, en un futur, un canvi generacional.